FN fant «kjemiske spor» utenfor Damaskus

Lakhdar Brahimi, FNs utsending til Syria, sier det er funnet kjemiske spor på åstedet for angrepet i forrige uke hvor flere hundre ble drept.

GASS-ANGREP: En mann ser på omkomne ofre for det som den syriske opposisjonen sier var et kjemisk angrep fra regjeringsstyrkene
 i nabolaget Ain Tarma i Damaskus. Foto: REUTERS / Scanpix / Bassam Khabieh
GASS-ANGREP: En mann ser på omkomne ofre for det som den syriske opposisjonen sier var et kjemisk angrep fra regjeringsstyrkene i nabolaget Ain Tarma i Damaskus. Foto: REUTERS / Scanpix / Bassam KhabiehVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs utsendingen til Syria sier våpeninspektørene i landet har funnet spor av kjemisk stoff som ble brukt under angrepet utenfor Damaskus onsdag i forrige uke, hvor flere hundre mennesker mistet livet. Dette melder nyhetsbyrået AP fra FNs hovedkvarter i Genève i Sveits.

Brahimi kalte det angivelige kjemiske angrepet 21. august «uhyrlig» og «uakseptabelt».

Lakhdar Brahimi, som er utsendt både av FN og Den Arabiske Ligaen, snakket til journalister ved FN-hovedkvarteret i Genève. Han sa at enhver militær inngripen i Syria trenger godkjenning fra Sikkerhetsrådet i FN ifølge folkeretten.

- Jeg tror folkeretten er klar på dette. Folkeretten sier at militær handling må komme etter et vedtak i Sikkerhetsrådet, det er hva folkeretten sier. Hva som vil skje der igjen vet jeg ikke, sa han.

- Jeg tror jeg må si at jeg vet president Obama og USAs regjering ikke er kjent for å være raske på avtrekkeren. Hva de vil bestemme seg for vet jeg ikke. Men visst er folkeretten veldig klar, Sikkerhetsrådet må bringes inn.

Storbritannias statsminister, David Cameron, sier hans rådgivere arbeider med en kladd til et nytt forslag til vedtak i Sikkerhetsrådet. Dette skal først legges fram for de fem faste medlemmene i Rådet, som foruten Storbritannia er USA, Russland, Kina og Frankrike. Det vil skje i dag. Forslaget skal gi fullmakt til å bruke «nødvendige midler» for å beskytte sivile i Syria. På dette viset kan det minne3 om FN-vedtaket som åpnet for krigen i Libya.

Men tidligere vedtaksforslag om å gripe inn i borgerkrigen i Syria er stanset av Russland og Kina.

Inspektører fra FN fortsatte i dag, onsdag, arbeidet i området utenfor Damaskus hvor det angivelige gassangrepet skjedde i forrige uke. I morges forlot inspektørene hotellet sitt midt i hovedstaden i seks biler med FN-emblem.

Etter å ha tatt seg inn i et opprørskontrollert området gikk ferden til Ghouta, et av områdene som ble rammet av angrepet. Her skulle de gjøre nye undersøkelser for å avdekke hva som egentlig skjedde i forrige uke.

Arbeidet deres måtte tirsdag avbrytes på grunn av den vanskelige sikkerhetssituasjonen i området. En av inspektørenes biler er tidligere blitt beskutt av snikskyttere.

Opposisjonelle i Syria mener over 1 300 mennesker ble drept i et angrep med kjemiske våpen som regjeringsstyrkene skal ha stått bak. USA og Storbritannia mener det ikke er noen tvil om at regjeringa er ansvarlig for det som skjedde, men myndighetene i landet avviser anklagen. Antallet drepte er imidlertid omstridt.

FUNN: Lakhdar Brahimi, FN-utsendingen til Syria, under en pressekonferanse i FN i Genèva. Det er gjort funn ved Damaskus som tydwer på bruk av kjemiske stoffer. Foto: AP / Scanpix / Keystone / Martial Trezzini
FUNN: Lakhdar Brahimi, FN-utsendingen til Syria, under en pressekonferanse i FN i Genèva. Det er gjort funn ved Damaskus som tydwer på bruk av kjemiske stoffer. Foto: AP / Scanpix / Keystone / Martial Trezzini Vis mer