FN får reise inn i Tremseh

Syriske myndigheter åpner lørdag for observatørkorpset.

KOMMER INN: Leder for FNs observatørkorps Robert Mood sier i kveld at observatørene før slippe inn Tremseh lørdag. Foto: EPA/STR
KOMMER INN: Leder for FNs observatørkorps Robert Mood sier i kveld at observatørene før slippe inn Tremseh lørdag. Foto: EPA/STRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - FN-observatørerer i Syria skal lørdag få reise inn i landsbyen, sier leder for observatørkorpset Robert Mood til NRK.

Angivelig skal 220 mennesker være drept i massakren, men FN-observatørene var avhengig av en troverdig våpenhvile før de kunne dra inn i området.

Tunge våper
Både opposisjonen i Syria og generalmajor Robert Moods observatører mener det ble brukt kamphelikopter og andre tunge våpen i angrepet.
- Vi hadde patruljer 5-6 kilometer fra landsbyen i går. De kunne observere harde kamper med bruk av pansrede kjøretøy, helikoptre og artilleri-ild, sier Robert Mood.

FNs spesialutsending Kofi Annan har skrevet brev til FNs sikkerhetsråd om at Syriske myndigheters bruk av tunge våpen er et klart brudd på fredsplanen Syria godtok i sent i mars, skriver Al Jazeera.

- Sjokkerende og skremmende, sier Annan.

USAs utenriksminister Hillary Clinton gav i dag klar beskjed til sikkerhetsrådet om at våpenhvile er helt sentralt for at observatørene får slippe inn i landsbyen.
- Sikkerhetsrådet må gjøre det klart for det syriske regimet at det vil få konsekvenser om våpenhvile ikke innføres i regionen, uttalte Clinton.

Fordømt
Også det internasjonale samfunnet har utøvd press mot det syriske regimet. Utenriksminister, Jonas Gahr Støre (Ap), sier til NTB at regjeringen fordømmer massakren i Tremseh.

- Vi må basere oss på kilder internt i Syria, og det er liten tvil om at det foregår grusomheter som rammer sivile, sier Støre.

Storbritania og Frankrike har også fordømt angrepet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Et regimet har valgt å knuse sitt eget folk med makt, sa den franske presidenten Francois Hollande.