HARDT RAMMET: Kystbyen Tacloban ble verst rammet da tyfonen Haiyan traff Filippinene fredag i forrige uke. De store ødeleggelsene har gjort det svært vanskelig å nå fram med hjelp. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB scanpix
HARDT RAMMET: Kystbyen Tacloban ble verst rammet da tyfonen Haiyan traff Filippinene fredag i forrige uke. De store ødeleggelsene har gjort det svært vanskelig å nå fram med hjelp. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB scanpixVis mer

FN: Føler vi har sviktet de tyfonrammede

Nå setter det amerikanske forsvaret inn en militær hjelpeinnsats uten sidestykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hjelpen er nå trappet opp til et nivå som trolig aldri har vært større i en humanitær krise, sier brigadegeneral i den amerikanske marinen, Paul Kennedy, til BBC.

USA har sendt hangarskipet USS George Washington med sine eskortefartøy, to kryssere og en destroyer, til katastrofeområdet. Det vil tredoble antallet tilgjengelige helikoptre, ifølge Kennedy. I tillegg til søk- og redningsoppdrag, kan helikoptrene frakte hundretusenvis av liter med vann om dagen.

Det offisielle dødstallet etter katastrofen er i overkant av 2.300, men lokale tjenestemenn og redningsarbeidere frykter det skal stige betraktelig.

Treg start En massiv internasjonal hjelpeoperasjon er i gang for tyfonofrene. Etter en treg start, strømmer nå hjelpen til Filippinene, ifølge Orla Fagan på FNs humanitære kontor i Manila.

- Folk er sinte, opprørt og traumatisert. Og vi forsøker få hjelpen ut til dem.

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos besøkte onsdag den nesten totalt ødelagte byen Tacloban, der situasjonen er desperat for overlevende som har gått fem dager uten mat og vann.

Har sviktet - Det er fortsatt områder vi ikke har klart å komme oss til, hvor folk er desperate. Jeg føler at vi har sviktet folk, sier Amos.

Samtidig forsvarer den filippinske regjeringen seg mot kritikken om at nødhjelpen etter tyfonen Haiyan ikke når raskt nok fram.

- Kriseinnsatsen er ikke kommet i gang for sent, men omfanget av katastrofen har vært overveldende, sier Filippinenes forsvarsminister Voltaire Gazmin.

Han lover at forsyninger i løpet av dagen torsdag vil nå fram til alle som er berørt av katastrofen.

Amfibiefartøy USA setter også inn landgangsskip utrustet med amfibiefartøy for å bidra i hjelpearbeidet på Filippinene. Landgangsskipene USS Germantown og USS Ashland med flere hundre marinesoldater om bord har fått ordre om å sette kursen mot områdene rammet av tyfonen.

Skipene seiler fra sin base i Sasebo sør i Japan, og skal bidra til å få hjelp fram på steder som er svært vanskelige å nå etter at veier og annen infrastruktur har fått store skader.

I tillegg til USS George Washington og andre marinefartøy, har USA sendt tolv Hercules-fly og åtte Osprey-fly, maskiner som kan fly som et fly, men lande som et helikopter.

Sykehusskip Det amerikanske forsvaret er også i ferd med å klargjøre et militært sykehusskip for et mulig oppdrag på Filippinene.

Skipet USNS Mercy er saktegående. Det kan derfor bruke opp til tre uker på å nå Filippinene fra San Diego dersom det stopper over på Hawaii for å ta med personell og forsyninger. Sykehusskipet har 300 sengeplasser, noe som vil være til stor hjelp i arbeidet med å hjelpe ofrene etter tyfonen.

Også Storbritannia og Japan sender militære fly og krigsskip for å hjelpe til i redningsarbeidet.

FN anslår at 11,3 millioner filippinere er berørt av tyfonen, som har forårsaket enorme ødeleggelser.

(NTB)