FN fordømmer Mugabes terrorvalg

Diskuterer sanksjoner. Elendig oppmøte tross trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs sikkerhetsråd er ikke nådige i sin dom over gårsdagens skandalevalg i Zimbabwe, der president Robert Mugabe var eneste kandidat. I en erklæring uttrykker rådet «dyp beklagelse» over at valget ble gjennomført, skriver BBC News.

Skal man tro rapportene fra blant andre AP, er en slik ordlyd slett ikke å ta for hardt i; på valgdagen i går skal bander fra regjeringspartiet Zanu-PF over hele landet ha trakassert folk og truet dem til å stemme, enkelte steder ved å gå fra dør til dør.

Truet med brann

Skremte zimbabwere forteller til nyhetsbyrået at Zanu-PF-folk gikk rundt og speidet etter personer som ikke kunne framvise en finger dyppet i blekk - tegnet på at man hadde stemt. De uheldige ble truet med vold eller ildspåsettelse.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirais navn sto fortsatt på stemmesedlene, på tross av at han trakk seg fra valget sist søndag, men solid overvåking av valglokalene hindret trolig velgere i å gi proteststemmer - i frykt for at identiteten deres skulle kunne spores opp.

- Sikkerhetsrådet er enige om at forutsetningene for et fritt og rettferdig valg ikke har vært til stede, uttalte Sikkerhetsrådets sittende leder og USAs FN-ambassadør Zalmay Khalilzad ifølge Reuters.

Sikkerhetsrådet får følge av flere mektige organisasjoner; EU dømmer også valget nord og ned og kaller det «meningsløst», mens utenriksministrene i G8 uttaler at de ikke kan akseptere legitimiteten for en regjering «som ikke reflekterer det zimbabwiske folks vilje».

Også andre afrikanske land uttrykker bekymring og oppfordrer Mugabe og Tsvangirai til å sette seg ned og komme fram til en løsning. Frykten er at problemene i Zimbabwe skal spre seg til hele regionen.

MERKET: En kvinne viser fram beviset på at hun har stemt: en finger dyppet i rødt blekk. Zanu-PF-bander spanet i går etter folk som manglet merket, for å trakassere dem og true dem til å stemme. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/SCANPIX
MERKET: En kvinne viser fram beviset på at hun har stemt: en finger dyppet i rødt blekk. Zanu-PF-bander spanet i går etter folk som manglet merket, for å trakassere dem og true dem til å stemme. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Dette valget kan ikke være en løsning på Zimbabwes politiske krise, er beskjeden fra presidentene i Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda - det er for øvrig ytterst sjelden at afrikanske land uttrykker seg slik om et annet land på kontinentet.

Sør-Afrika holder igjen

Selv om Sikkerhetsrådets for-

dømmelse er enstemmig - med stemmene fra så vel Kina som Russland - fikk ikke rådet til en erklæring om at valget var ulovlig; Zimbabwes mektige nabo Sør-Afrika hindret et slikt utfall.

Imidlertid opplyste rådsleder Khalilzad at sanksjoner mot Zimbabwe allerede diskuteres, skulle den nåværende situasjonen fortsette.

På tross av alle truslene melder på den annen side flere kilder at valgframmøtet var elendig.

- Det er absolutt ingen her, rapporterte BBCs John Simpson i går - i hemmelighet - da han kjørte forbi et valglokale i Harare 50 minutter før det skulle stenge.

Marwick Khumalo, leder for den panafrikanske observasjonsstyrken, bekrefter at deltakelsen var lav.

FN fordømmer Mugabes terrorvalg

Dette kan tyde på at Mugabe ikke har den brede oppslutningen i folket som han - og flere Afrika-kjennere - hevder han har.

Voldelige måneder

FN-fordømmelsen er den foreløpige kulminasjonen av kaoset som har rådet i kjølvannet av valgets første runde i mars:

Etter flere uker uten at resultater ble offentliggjort, ble det klart at Tsvangirais opposisjonsparti Bevegelse for demokratisk endring (MDC) hadde vunnet parlamentsvalget foran Zanu-PF. Imidlertid hadde verken han eller Mugabe fått halvparten av stemmene, og det måtte en andre valgomgang til.

Deretter eskalerte volden, og ifølge MDC er 86 av deres tilhengere blitt drept og 200 000 fordrevet fra sine hjem etter voldshandlinger og trakassering fra Zanu-PF-lojale bander. Regjeringspartiet på sin side har anklaget MDC for volden.

Sist søndag trakk altså Tsvangirai seg fra valget etter å ha blitt arrestert flere ganger, og gikk i dekning i Nederlands ambassade.

FN ba så Mugabe om å avlyse valget og fordømte samtidig volden - uten å få gehør fra presidenten, som gjentok sine anklager om at Storbritannia og deres allierte prøver å finne på et påskudd for å kolonisere Zimbabwe på nytt.

Afrikansk løsning?

Med Mugabe likegyldig overfor Vesten settes det nå lit til en afrikansk løsning. Jean Ping, toppdiplomat i Den afrikanske union, uttrykker håp om at samarbeidsorganisasjonen kan få til en løsning.

- Demokrati og menneskerettigheter er verdier som deles av alle våre medlemsland. Det er vår plikt å reagere, sier Ping til BBC.

Så langt har ikke FN nevnt militær intervensjon som en mulighet, men det haster å hindre krisen i Zimbabwe i å eskalere; landet er allerede plaget av en årlig inflasjon på flere tusen prosent og ødelagt jordbruk med påfølgende matmangel, etter Mugabes aksjon mot de hvite farmerne for noen år tilbake.

Det voksende antallet flyktninger står også i fare for å destabilisere regionen; tusenvis av zimbabwere har strømmet inn i nabolandet Sør-Afrika, der det har kommet til sammenstøt med lokalbefolkningen, og myndighetene sender hver uke et stort antall av flyktningene tilbake til Zimbabwe.

Resultater fra «valget» ventes utpå dagen i dag.

STEMTE PÅ SEG SELV: - Jeg føler meg veldig sunn og veldig optimistisk, erklærte 84-årige Robert Mugabe da han stemte på seg selv i går. Regjeringen hans prøver å få valget til å framstå som et veivalg for å bevare Zimbabwes selvstendighet.
- TVANG: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, som boikottet valget, stemplet det som «en øvelse i massetvang» på en pressekonferanse i går.
- IKKE STEM!: Den klare beskjeden henger på en stolpe i Zimbabwes nest største by Bulawayo. Meldinger kan tyde på at folk har fulgt oppfordringen og holdt seg hjemme.