FN fornøyd etter inspeksjonsstart i Irak

FN innledet torsdag inspeksjonene av de såkalte presidentområdene i Irak, for å kontrollere at irakerne ikke har gjemt unna våpen for masseødeleggelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Inspeksjonsarbeidet kom i gang etter planen og gikk bra, sa en talskvinne for FNs spesialkommisjon for Irak, UNSCOM.

En stor gruppe FN-inspektører og diplomatiske observatører slapp torsdag formiddag inn i president Saddam Husseins Radwaniya-palass i Bagdad. Det var første gang inspektørene fikk adgang til et slikt område, etter at krangelen om inspeksjonene i februar førte til krise i forholdet mellom FN og Irak.

FNs generalsekretær Kofi Annan reiste da selv til Bagdad, der han fikk i stand en avtale med visestatsminister Tariq Aziz om at FN-inspektørene skal ha med seg diplomater når de går inn i presidentområdene. Dette førte til at USA avblåste forberedelsene til en eventuell militæraksjon mot Irak.

Butler

Før FN-inspektørene gikk ut i felten, drøftet deres sjef Richard Butler detaljer omkring inspeksjonene med irakiske tjenestemenn. Radwaniya-palasset er det første av til sammen åtte såkalte presidentområder som skal kontrolleres av FN.

Inspektørene skal forsikre seg om at Irak ikke har gjemt unna våpen som kan brukes til masseødeleggelse, en våpentype som landet forpliktet seg til å kvitte seg med etter nederlaget i Golf-krigen i 1991. Denne krigen brøt ut etter at Irak hadde invadert og okkupert nabolandet Kuwait.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer