FN fornøyd etter inspeksjonsstart i Irak

FN innledet torsdag inspeksjonene av de såkalte presidentområdene i Irak, for å kontrollere at irakerne ikke har gjemt unna våpen for masseødeleggelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inspeksjonsarbeidet kom i gang etter planen og gikk bra, sa en talskvinne for FNs spesialkommisjon for Irak, UNSCOM.

En stor gruppe FN-inspektører og diplomatiske observatører slapp torsdag formiddag inn i president Saddam Husseins Radwaniya-palass i Bagdad. Det var første gang inspektørene fikk adgang til et slikt område, etter at krangelen om inspeksjonene i februar førte til krise i forholdet mellom FN og Irak.

FNs generalsekretær Kofi Annan reiste da selv til Bagdad, der han fikk i stand en avtale med visestatsminister Tariq Aziz om at FN-inspektørene skal ha med seg diplomater når de går inn i presidentområdene. Dette førte til at USA avblåste forberedelsene til en eventuell militæraksjon mot Irak.


Butler

Før FN-inspektørene gikk ut i felten, drøftet deres sjef Richard Butler detaljer omkring inspeksjonene med irakiske tjenestemenn. Radwaniya-palasset er det første av til sammen åtte såkalte presidentområder som skal kontrolleres av FN.

Inspektørene skal forsikre seg om at Irak ikke har gjemt unna våpen som kan brukes til masseødeleggelse, en våpentype som landet forpliktet seg til å kvitte seg med etter nederlaget i Golf-krigen i 1991. Denne krigen brøt ut etter at Irak hadde invadert og okkupert nabolandet Kuwait.

Etter at de vestlige land hadde grepet inn på kuwaiternes side og jaget de irakiske styrkene tilbake over grensen, innførte FN harde økonomiske sanksjoner mot regimet i Bagdad. Disse straffetiltakene vil først bli opphevet, når det er dokumentert at Irak har oppfylt løftene i våpenhvileavtalen.


Tilfreds

USAs FN-ambassadør Bill Richardson sa seg torsdag tilfreds med at inspektørene hadde fått slippe til ved Radwaniya-palasset. Men han understreket at irakerne må vise samme gode vilje ved alle de anlegg som skal inspiseres, før det kan bli snakk om å oppheve sanksjonene.

Richardson, som torsdag var på besøk i Geneve, sa også at Irak må rette seg etter FNs øvrige påbud før straffetiltakene vil bli fjernet. Disse er blant annet større respekt for menneskerettene, løslatelse av kuwaitiske krigsfanger og betaling av erstatninger for krigsskader under okkupasjonen av Kuwait.

(NTB-Reuters-AFP)