RYSTET:  FN-forsker Shuaib Lwasa sier han aldri har vært utsatt for liknende behandling. Foto: The International Development Research Centre (IDRC)
RYSTET: FN-forsker Shuaib Lwasa sier han aldri har vært utsatt for liknende behandling. Foto: The International Development Research Centre (IDRC)Vis mer

FN-forsker ransaket av politiet på Karl Johan

Trodde han var dopselger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av oktober var Klima- og forurensningsdirektoratet vertskap for en gruppe forskere ved FNs klimapanel.

Under oppholdet i Norge ble en av forskerne, Shuaib Lwasa fra Uganda, stoppet av politiet nederst i Karl Johans gate i Oslo som spurte etter identitetspapirer og hvor han var på vei, skriver Aftenposten.

Før han rakk å svare, ransaket politimannen lommene hans. I lommene fant politimannen en hotellnøkkel, og Lwasa fortalte at id-papirene lå på hotellet.

Lwasa beskriver handlingen som «respektløst, nedverdigende og en fullstendig krenkelse av min personlige integritet» i en klage oversendt til politiet. Han skriver også at han aldri hadde opplevd noe slikt tidligere, og forlangte en skriftlig unnskyldning fra politiet.

Politiet har beklaget hendelsen overfor Lwasa, og sier det ikke var grunnlag for ransakelse. Som en forklaring for at han ble stoppet sier de at området rundt Oslo S er kjent for mye doptrafikk, og at «noen afrikanske nasjonaliteter er overrepresentert, og majoriteten av narkotikaselgerne oppholder seg ulovlig i Norge».

De skriver også at Lweasa hadde en bulende lomme og var oppmerksom på politimannen, og at politimannen derfor valgte å følge etter på avstand.

- Det er løgn. Jeg hadde hendene i lommene fordi det var kaldt. Jeg så meg ikke tilbake, jeg så fremover i gaten, sier Lwasa, som mener politiet oppførte seg rasistisk.