Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN frykter at han vil begå folkemord i Burundi - og at de ikke klarer å stoppe ham

- Landet går til helvete, sier toppdiplomat.

URO: Dette bildet er fra mai, da det var store protester mot president Pierre Nkurunziza i Burundis hovedstad Bujumbura. Foto: Reuters / Goran Tomasevic / NTB scanpix
URO: Dette bildet er fra mai, da det var store protester mot president Pierre Nkurunziza i Burundis hovedstad Bujumbura. Foto: Reuters / Goran Tomasevic / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdenssamfunnet frykter en ny borgerkrig i Burundi. Parallellen til folkemordet i Rwanda er blitt trukket en lang rekke ganger.

Vice avslører søndag kveld et FN-notat som trolig ikke er spesielt godt egnet til å roe ned folket i det svært urolige landet. FN har anslått at omkring 400 personer er blitt drept i Burundi siden april - brorparten av disse sivile, og flertallet av dem de to siste månedene.

NEKTER Å GÅ AV: Her har Burundis president Pierre Nkurunziza akkurat begynt på sin tredje periode. Foto: Reuters / Evrard Ngendakumana / NTB scanpix
NEKTER Å GÅ AV: Her har Burundis president Pierre Nkurunziza akkurat begynt på sin tredje periode. Foto: Reuters / Evrard Ngendakumana / NTB scanpix Vis mer

Krisa i Burundi går i all hovedsak tilbake til april - da president Pierre Nkurunziza forlangte å kunne stille til valg for en tredje periode, og nektet å gi fra seg makta slik han skulle. Selv enkelte av hans tilhengere stemplet ifølge NTB trekket som grunnlovsstridig. Men Nkurunziza trakk det lengste strået i et valg opposisjonen boikottet i juli. Siden har landet vært herjet av vold.

FN, verdenssamfunnet og det som er av såkalt gode krefter fikk og tok massiv kritikk etter at verden mer eller mindre sto og så på at flere hundre tusen mennesker ble drept. Verden lovte at noe lignende aldri skulle skje igjen - men i FN-notatet som avdekkes i kveld går det fram at FN langt ifra vil klare å stå imot tilsvarende grusomheter i Burundi.

Klarer ikke å stå imot Notatet, som er ført i pennen av Herve Ladsous - FNs sjef for fredsbevarende operasjoner - skisserer forskjellige scenarioer som kan skje i Burundi. I notatet, som aldri var ment for offentligheten, er FNs skrekkscenario i Burundi at det bryter ut folkemordlignende hendelser i landet.

UROLIG: Herve Ladsous, sjef for FNs fredsbevarende operasjoner. Foto: NTB scanpix
UROLIG: Herve Ladsous, sjef for FNs fredsbevarende operasjoner. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det viktigste, heter det i notatet.

- Er at FNs fredsbevarende styrker er begrenset i sin evne til å stå imot betraktelig vold mot sivile - til og med vold som nærmer seg folkemord - hvis det ikke foreligger et politisk rammeverk og strategisk tillatelse fra vertsnasjonen og/eller partene i konflikten.

Vil gå til angrep Noen slik tillatelse foregår pr. nå definitivt ikke i Burundi. Derimot er det presidenten i landet som truer med å rive landet i filler.

FN-toppen Ladsous ble trolig ikke mer beroliget av reaksjonen til president Nkurunziza da han i slutten av desember ble konfrontert med at Den afrikanske union (AU) vurderte å sende en fredsbevarende styrke til landet.

- Alle må respektere Burundis grenser. Hvis de bryter dette prinsippet, vil de i praksis ha angrepet vårt land. Hver eneste innbygger i Burundi kommer til å gripe til våpen og kjempe mot dem. Vårt land lar seg ikke angripe og nøler ikke med å svare, sa Nkurunziza, ifølge NTB, til statlig radio i landet.

- Går til helvete Etter en massakre i begynnelsen av desember da 150 sivile ble drept, skrev USAs FN-ambassadør Samantha Power - fortsatt ifølge Vice - en e-post til franske og britiske diplomater, der hun på udiplomatisk vis slo fast at landet «var på vei til helvete».

Power ytret seg svært urolig over FNs beredskap - en oppfatning det nye lekkede notatet støtter.

AU står klar til å sende 5000 fredsbevarende soldater for å beskytte sivile liv i Burundi.

Men tidligere har også andre på regjeringsnivå i Burundi kommet med lignende påstander som presidenten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media