Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om Mosul:

FN frykter nå at 200 000 mennesker vil flykte fra Mosul

Samtidig minelegger IS veiene ut av byen, idet kampen om Mosul er i ferd med å gå inn i siste fase.

PÅ FLUKT: Irakere på flukt fra hjemmene sine i Rabie-nabolaget i Mosul i går. Irakiske styrker tar over stadig større deler av byen. Nå frykter FN masseflukt siden den avgjørende kampen om byen synes å nærme seg. Foto: Ahmad al-Rubaye / Afp / Scanpix 
PÅ FLUKT: Irakere på flukt fra hjemmene sine i Rabie-nabolaget i Mosul i går. Irakiske styrker tar over stadig større deler av byen. Nå frykter FN masseflukt siden den avgjørende kampen om byen synes å nærme seg. Foto: Ahmad al-Rubaye / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske styrker, med hjelp fra den amerikansk-ledede koalsjonen melder nå at de håper å kontrollere hele Mosul allerede før ramadan starter, i slutten av mai måned, melder Middle East Eye.

I den forbindelse går FN i dag ut og sier at de frykter at så mange som 200 000 mennesker kan flykte fra Mosul.

- Alarmerende

- Militæroperasjonene intensiverer seg og kampen er nå om Mosuls gamleby, hvor vi forventer at så mange som 200 000 mennesker vil flykte, sier Lise Grande, FNs humanitære koordinator i Irak. Hun sier videre at tallet er «alarmerende»

Grande sier videre at det blir «stadig vanskeligere å hjelpe de sivile på flukt og gi dem beskyttelsen de trenger».

Nær 700 000 mennesker har flyktet fra Mosul siden den irakiske hæren startet militærkampanjen for å ta tilbake millionbyen i nord i oktober i fjor.

Terrorgruppa IS tok overraskende over millionbyen Mosul i 2014, og har styrt den med jernhånd siden.

IS minelegger

Samtidig melder Reuters at IS nå minelegger områder nær dørene til innbyggerne i Mosul, for å hindre at sivilbefolkningen flykter.

Terrorgruppa kontrollerer et stadig mindre område av Mosul, og bruker de sivile innbyggerne som menneskelige skjold.

IS kontrollerer nå bare et lite område i den irakiske gamlebyen, og grunnen til det, er at det her er små og trange gater, som gjør det vanskelig for den irakiske hæren siden de ikke kan komme inn med stridsvogner eller pansrede kjøretøy.

Frykter kjemiske våpen

Journalister i Mosul rapporterer at de irakiske styrkene har med seg gassmasker fordi de frykter at IS kan bruke kjemiske våpen for å forsvare bydelen.

Rundt 250 000 sivile antas å være fanget i området som IS kontrollerer.