FN frykter storkrig i Sentral-Afrika

Redd konflikten i Øst-Kongo eskalerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Kongolesiske myndigheter vurdere å gå til krig krig mot Rwanda, melder BBC.

- Vi må først og fremst mobilisere som én nasjon rundt våre militære styrker for å kunne ha fred, samhold og integritet, sa Joseph Kabela i en tale til det kongolesiske folk fredag.

Kongo anklager Rwanda for å ha sendt soldater inn i grenseprovinsen Nord-Kivu for å støtte opprørsgruppen til general Laurent Nkunda.

Opprørslederen sier at han beskytter områdets tutsibefolkning mot rwandiske hutuekstremister som flyktet til Kongo etter folkemordet i 1994. Den kongolesiske presidenten Laurent Kabila beskylder derimot Nkunda for å skape ustabilitet i området, og har satt i gang en storoffensiv for å bli kvitt ham.

Det bekymrer FN, som er redd konflikten skal vokse.

- Slossingen mellom Kongo og Nkunda gjør situasjonen verre for allerede lidende sivile og partene risikerer å provosere frem en større konflikt i området, sa talskvinne Marie Okabe for FNs generalforsamling ifølge Reuters.

Torsdag inntok Nkundas soldater en regjeringsbase 5 mil nord for provinshovedstaden Goma, men trakk seg ut neste dag etter krav fra FN.

Nå beskylder Kabila altså Rwanda for å støtte generalen. Den rwandiske regjeringen har etter folkmordet blitt ledet av tutsien Paul Kagame, og flere mener at støtten til Nkunda er et forsøk på å utrydde folkemordets bakmenn en gang for alle.

STORKRIG: FNs generalsekretær Ban Ki-moon frykter at konflikten i Øst-Kongo kan eskalere til regional storkrig. Foto: NICHOLAS ROBERTS/SCANPIX
STORKRIG: FNs generalsekretær Ban Ki-moon frykter at konflikten i Øst-Kongo kan eskalere til regional storkrig. Foto: NICHOLAS ROBERTS/SCANPIX Vis mer

Andre tror den rwandiske tilstedeværelsen handler om naturressurser. Kivu-provinsen er nemlig svært rik på diamanter og mineraler, og mye av rikdommen smugles ut gjennom nabolandet.

Rwanda avviser at de har styrker i området.

NTB/Dagbladet.no

FN frykter storkrig i Sentral-Afrika

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer