SNAKKER UT: Gert Danielsen landet i dag i Norge etter å ha blit løslatt. Foto: EPA/UNDP YEMEN / SCANPIX
SNAKKER UT: Gert Danielsen landet i dag i Norge etter å ha blit løslatt. Foto: EPA/UNDP YEMEN / SCANPIXVis mer

FN-Gert snakket ut om kidnappingsdramaet

- En opplevelse jeg ikke unner noen, sier Gert Danielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Den norske FN-arbeideren Gert Danielsen (34) er trygt tilbake i Norge.

34-åringen var på jobb for FN-programmem UNDP da han ble kidnappet i et veikryss i hovedstaden Sanaa for to uker siden.

Akkurat nå holder han pressekonferanse fra Radisson-hotell på Gardermoen:

- Salam alikum.

- Jeg er veldig glad for å komme hjem i dag, på en søndag, sier Danielsen.

Han starter pressekonferansen med å uttrykke sine kondolanser til UD-medarbeideren som døde i Jemen. 38 år gamle Bernt Størsrud var en del av det norske støtteapparatet i Jemen, men døde helt uventet.

- Han skulle vært her sammen med sin familie og sine nærmeste, sier han.

Han takker ham på vegne av ham selv og sin familie.

- Takk til FN som helt på høyeste nivå har jobbet med saken. Norske myndigheter har gjort en kjempejobb. Jeg har hatt god kontakt med familien min her i Norge under hele prosessen. Jeg vil også takke jemenittiske myndigheter, sier han.

Han fortsetter med å takke venner og alle som har støttet ham i Norge og Jemen.

- Nå føler jeg lettelse. Jeg må innrømme at har vært sliten. Det har vært mye å tenke på, mye å fordøye. Jeg er frisk og fin, litt sliten i nakken, men det er nok på grunn av flyreisen, sier han, før han blir alvorlig.

Kidnappet - Dette er en opplevelse jeg ikke unner noen. Det har vært mye redsel. Det uforutsigbare, det å ikke vitne noe, er kanskje det aller verste.

Han sier kidnappingen gikk greit, men det var noen nedturer. Danielsen har jobbet i UNDP i fem år. Han forteller han var evakuert store deler av 2011 på grunn av situasjonen i landet. Han var teamleder og jobber mye med likestilling og hiv/aids-problematikk.

Han forteller om kidnappingen om kvelden 14. januar i år. Det var hans fars bursdag.

- Jeg var ute og gikk i Sanaas gater, i et veldig trygt område. Jeg ringte hjem for å gratulere far med dagen. Mamma ga meg en kommentar om at jeg måtte være forsiktig og ikke bli kidnappet. Jeg gikk rolig i nabolaget, så så jeg en bil komme mot meg. En firehjulstrekker kjørte sakte mot meg. Jeg ble litt mer på vakt. Så kom en mann ut av bilen med et maskingevær og tvinger meg inn i bilen. Der satt det også to andre menn.

- Du tenker at slike ting skjer ikke, så skjer det. Jeg klarte å være fattet.

Fikk ringe Han forteller de kjørte et par timer før han ført over i en annen bil og til et hus.

- Forholdene under tiden i dette huset var relativt greie. Jeg bodde i et lite romme med en rekke tepper. Jeg var aldri frossen. Jeg fikk også en tolk. Jeg fikk det jeg trengte, sier han.

Dagen etter fikk han også ringe arbeidsgiver og familien.

- Mye av tilværelsen går jo på å bygge relasjoner. Det var viktig for meg å tenke på empati, må hele tida å få en menneskelig kontakt med de som gjør oe så ille, sier han.

Løslatt Løslatelsen fredag gikk udramatisk . Han ble tatt i mot av en lokal sjeik og fikk unnskyldninger for hva han var utsatt for.

Etter en dag i Sanaa kom han i dag tilbake til Norge.

- Nå blir det dager med familie, kjæreste, venner og kanskje en skitur, sier Danielsen, som også vil få psykologisk oppfølging.

- Vi tar mye for gitt i denne verden, kanskje spesielt i Norge og denne friheten vi har setter vi kanskje ikke nok pris på. Det har jeg lært av disse dagene, sier Gert Danielsen.

Han sier han ikke vet om det ble rettet noen krav for ham.

- Noen vil si at jeg kan være litt dramatisk av meg, men når du har et maskingevær mot hodet, så tenker du at det synger på siste verset. Men da jeg satt i bilen, skjønte jeg at dette ville ta lengre tid, og jeg skjønte det ikke var over, sier han.

Han tror det var tilfeldigheter  at det var han som ble tatt. Han tror ikke det har noe med Norge å gjøre. Martine-saken var aldri noe tema. Han sier han aldri følte seg truet eller utrygg, men usikkerheten når det ville kunne skje noe.

- Jemen var et herlig land å jobbe i, men nå må jeg ha en tenkepause.

MØTTE PRESSEN: Gert Danielsen.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
MØTTE PRESSEN: Gert Danielsen. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer