FN gir Assange medhold

Melder BBC.

MEDHOLD: Ifølge BBC har et FN-panel som vurderte om Julian Assange er vilkårlig arrestert gitt ham medhold. Foto: NTB Scanpix
MEDHOLD: Ifølge BBC har et FN-panel som vurderte om Julian Assange er vilkårlig arrestert gitt ham medhold. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har gjort det klart at han aktet å forlate Ecuadors amabassade for å la seg pågripe dersom han ikke fikk medhold av et FN-panel som behandler saken hans.

Nå skriver BBC at de «erfarer» at panelet vil gi ham medhold.

Politiet informerer samtidig om at arrestordren på Assange fortsatt er gjeldende, og at han vil bli arrestert dersom han forlater ambassaden.

Det er ventet at panelet, som i seg selv ikke har noen form for bestemmelseskraft over britiske eller svenske myndigheter, vil komme med sin «dom» fredag.

FN-panel De siste tre og et halvt åra har Assange bodd på ambassaden etter at svenske myndigheter ba britiske myndigheter om å få ham utlevert. Svensk politi ønsker å avhøre ham om anklager fra to kvinner om seksuelle overgrep.

Assange ba i 2014 et FN-panel avgjøre om han er vilkårlig arrestert. I utgangspunktet var det ikke ventet at kjennelsen ville komme før fredag, men den britiske rikskringkasteren mener nå å vite at panelet vil gi den australske 44-åringen medhold.

Det var natt til torsdag at han kom med følgende kunngjøring på Twitter:

- Dersom FN kunngjør i morgen at jeg har tapt saken min mot Storbritannia og Sverige, skal jeg forlate ambassaden innen klokka 12 fredag og akseptere å bli arrestert av britisk politi. Da vil det ikke være noen meningsfull ankemulighet videre. Dersom jeg får medhold og at FN finner at statene har opptrådt ulovlig, forventer jeg umiddelbart å få returnet passet mitt, og at alle videre forsøk på å arrestere meg blir avsluttet.

WGAD FN-panelet som har arbeidet med saken til Assange heter Arbeidsgruppen om vilkårlig forvaring (WGAD), skriver Sydney Morning Herald. Tidligere har panelet blant annet spilt en sentral rolle for å få satt fri Aung San Suu Kyi i Burma.

Også i 2014 varslet Assange at han hadde planer om å forlate Ecuadors ambassade. Der har han sittet siden 19. juni 2012. Britisk politi la en jernring rundt bygningen og har brukt mange titalls millioner på dette.

Amerikanske myndigheter har også etterforsket Assange og Wikileaks siden 2010 da organisasjonen begynte å publisere lekkasjer fra hemmeligstemplete militære og diplomatiske dokumenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer