FN gir Iran 30 dager

Condoleezza Rice til Tyskland i dag for å bestemme sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs sikkerhetsråd vedtok i går kveld at Iran må stoppe sin anriking av uran innen 30 dager. Vestlige land frykter at Iran vil produsere atomvåpen, mens Iran hevder de bare driver med produksjon av energi til fredelige formål.

Sikkerhetsrådet krever at Iran følger påleggene fra IAEA (FNs atomenergibyrå) om å stanse anriking av uran og å åpne for internasjonale insepekstører.

- Trusler virker ikke mot Iran. Iran er allergisk mot press. Vi er et selvstendig land som utøver vår uomtvistelige rett til energiproduksjon, sier Irans ambassadør til FN, Javad Zarif.

Truer med militærmakt

USAs utenriksminister Condoleezza Rice reiser i dag til Tyskland for å møte europeiske utenriksministrene og diskutere hvilke sanksjoner de vil bruke mot Iran, hvis landet ikke stanser anrikingen innen 30 dager.

USA er klare på at trusselen om bruk av militær makt mot Iran fortsatt gjelder.

- De skal ha en framtidsrettet samtale om konsekvensene for Iran, sier USAs FNs ambassadør John Bolton.

På møtet vil Condoleezza Rice møte Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, Storbritannias Jack Straw, Frankrikes Philippe Douste-Blazy, Russlands Sergei Lavrov og Kinas Dai Bingguo. I tillegg vil Javier Solana, EUs utenrikspolitiske talsmann delta.

STRIDENS KJERNE: Atomkraftverket i Bushehr, sør for Teheran, er et av anleggene som FN ønsker bedre innsikt i. Foto: Scanpix
STRIDENS KJERNE: Atomkraftverket i Bushehr, sør for Teheran, er et av anleggene som FN ønsker bedre innsikt i. Foto: Scanpix Vis mer

Russland og Kina holder igjen 

FNs sikkerhetsråd vedtok i går enstemmig en uttalelse der de ba Iran om å stanse anrikingen av uran.

- Beslutningen sender en klar og entydig beskjed til Iran at deres forsøk på å benekte de åpenbare fakta om hva de driver med, ikke er tilstrekkelig, sier USAs FN-ambassadør John Bolton.

Uttalelsen ble moderert i Sikkerhetsrådet før Russland og Kina godtok den. Russerne og kineserne er begge allierte av Iran, og frykter hvilke sanksjoner Sikkerhetsrådets innblanding vil føre til. De ønsker at IAEA styrer prosessen mot Iran, men har ikke støtte fra de vestlige landene.

Uttalelsen peker på Sikkerhetsrådets plikt til å opprettholde fred i verden, og innenforstått der ligger det at FN ikke kan akseptere at land utvikler atomvåpen.

IAEA skal rapportere tilbake om Irans samarbeidsvilje innen 30 dager.

FN gir Iran 30 dager
STÅR IMOT: Irans ambassadør til FN, Javad Zarif sier Iran ikke lar seg true til å stoppe anriking av uran.
TRUER IRAN: USA og utenriksminister Condoleezza Rice legger ikke skjul på at de mener militærmakt kan bli nødvendig å bruke mot Iran.