FN gir Norge kritikk

I høst ble den tidligere offiseren Nadeem Dar (44) tvangssendt til Pakistan. Nå kritiserer FNs torturkomité norske myndigheters behandling av asylsøkeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylsaken til Nadeem Dar skal opp i lagmannsretten i april. FN har tidligere bedt norske myndigheter om å la ham få bli til rettssaken er over. Likevel ble han tvangsutsendt fra Norge til Pakistan i september.

Ifølge Nadeems advokat Cecilie Schjatvet har Nadeem Dar måttet gå i dekning. Han tør ikke gå ut på gata og lever i frykt.

Nå kritiserer FNs torturkomité norske myndigheter. I uttalelsen skriver komiteen at en utvisning betyr at Nadeem ikke har noen reell mulighet til å presentere saken sin for norske domstoler. Komiteen mener han kan utsettes for «uopprettelig skade», og ber igjen norske myndigheter om å la ham få bli i landet, inntil retten har vurdert saken.

Kjempet mot terrorister

Nadeems kone og barn har sittet i kirkeasyl siden faren ble hentet. Familien har bodd på Nesodden i fire år og er svært godt integrert.

-  Vi regner med at Nadeem nå får komme tilbake, og at mor og barn slipper å leve i kirkeasyl, sier Frode Gjertsen i Støttegruppa.

Nadeem er tidligere offiser i den pakistanske hær, og har ledet kamper mot muslimske fundamentalister og terrorister.

Han tilhører ahmadiyya-menigheten, og har hele tida fryktet forfølgelse og dødsstraff for blasfemi ved tvangsretur til Pakistan.

Fraviker regel

Saken er altså berammet for lagmannsretten.

-  Hovedregelen er at man må prøve saken sin for landets egne domstoler før den kan påklages til FN. Når FN nå fraviker regelen, er det fordi komiteen mener det norske systemet ikke lenger ivaretar hans rettigheter.

Schjatvet har nå sendt en begjæring om midlertidig forføyning. Hvis den blir tatt til følge kan Nadeem få bli i landet til rettssaken er over.

Uenig

Regjeringsadvokaten, som representerer motparten Staten i saken, er uenig.

-  Det har ikke framkommet noen ny informasjon om risikoen for forfølgelse, og etter hva vi kjenner til kom Dar inn i Pakistan uten at det skjedde noe med ham, sier advokat Fanny Platou Amble hos Regjeringsadvokaten.

-  Anmodningen fra FN går på å ikke sende ham ut. Nå er han allerede sendt ut, så det er for seint å følge anmodningen, sier hun.

-  Norge har skrevet under på FNs torturkonvensjon. Er det ikke spesielt at Norge ikke følger anmodninger fra FNs torturkomitè?

-  Det vil jeg ikke kommentere, sier Amble.

TVANGSUTSENDT: Asylsøkeren Nadeem Dar (44) er tidligere offiser i den pakistanske hær, og har ledet kamper mot muslimske fundamentalister og terrorister. Nadeems kone Shahida og deres fire mindreårige barn sitter i kirkeasyl på Nesodden.