FN gir opp

NEW YORK (Dagbladet): FNs generalsekretær Kofi Annan ga i går opp forsøkene på å få Israel til å samarbeide med FN om en gransking av kampene i flyktningleiren Jenin på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskingsgruppa vil bli oppløst i dag, skriver generalsekretær Kofi Annan i et brev til FNs sikkerhetsråd. Dragkampen om FNs gransking av kampene i flyktningleiren Jenin fortsatte for fullt fram til generalsekretær Annans dramatiske avgjørelse. FNs sikkerhetsråd trådte sammen i New York seint i går kveld, norsk tid.

Før møtet og før brevet fra Annan ble kjent, var Norges FN-ambassadør Ole Kolby svært usikker på utfallet. Kolby har på regjeringens vegne stått fast på standpunktet om at Israel måtte samarbeide med gruppa under Marrti Ahtisaaris ledelse som FNs generalsekretær Kofi Annan nedsatte.

Nye krav

Israelske talsmenn som i går ble intervjuet i amerikanske medier, sto på en knallhard, avvisende linje. Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu omtalte FN generelt, og granskingsgruppa spesielt, i harde vendinger.

Han sa at FN «mangler enhver troverdighet» siden verdensorganisasjonen ikke «har løftet en finger» for å granske palestinske selvmordsbomber mot sivile, israelske mål.

Israels regjering skjerpet kravene til avgrensninger i FN-gruppas granskingsmandat mens dragkampen pågikk. Ett av kravene gikk ut på at kommisjonen kunne redegjøre for sine funn, men ikke trekke noen konklusjoner. Israel ville også har absolutt garanti for at israelske soldater aldri skulle bli gjenstand for en siktelse eller tiltale ved noen domstol for noe av det en gransking avdekket.

- Ingen forsøk på å stille oss for en internasjonal domstol vil lykkes, erklærte Israels statsminister, Ariel Sharon.

Den israelske blokaden stenger dermed den FN-oppnevnte gruppa ute fra en flyktningleir som drives av FNs egen hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNWRA.

Arbeidsdeling

Avisa The New York Times skriver at USAs president George Bush og Saudi-Arabias kronprins Abdullah inngikk en muntlig avtale under besøket i Texas om en uformell arbeidsdeling i forsøkene på å skape fred.

President George Bush skal presse Ariel Sharon, som kommer på besøk til Washington i neste uke. Kronprins Abdullah skal gjøre det samme overfor Yassir Arafat.

TIL JERIKO: De seks palestinske fangene kjøres vekk fra Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah i britiske og amerikanske diplomatbiler til fengselet i Jeriko. Israel trekker etter dette vekk sine styrker.