FN gjenopptar olje for mat-program

FNs sikkerhetsråd har bestemt å gjenoppta olje for mat-programmet i Irak for å avverge en humanitær katastrofe i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programmet, som ble vedtatt i 1996, men opphevet da USA og Storbritannia gikk inn i Irak, innebærer at Irak kan bruke oljeinntekter til å finansiere mat og medisiner til det irakiske befolkningen.

Annan stanset programmet da 300 FN-ansatte måtte evakueres fra Irak på grunn av krigshandlingene. Nå skal han i løpet av de neste 45 dagene finne fram til midlertidige ordninger som vil gjøre det mulig å distribuere hjelpen til de 25 millioner irakerne.

President George W. Bush roste FN-initiativet.

- Dette er en fin måte å ivareta det humanitære behovene på, ved å bruke irakiske ressurser, sa Bush.

Ber om hjelp

FN ba fredag medlemslandene bevilge 2,2 milliarder dollar (16 milliarder kroner) for å skaffe umiddelbar humanitær hjelp til befolkningen i Irak.

Bistanden skal brukes de neste seks månedene for å avverge en humanitær krise i Irak som følge av den amerikansk-britiske invasjonen i landet. 9,5 milliarder kroner skal gå til direkte matvarehjelp.

Appellen fra FNs matvareprogram kom like før Sikkerhetsrådet vedtok å gjenoppta olje for mat-programmet. Programmet har vært til uvurderlig hjelp for de 25 millioner irakerne. Hundretusenvis av irakere bukket under som følge av internasjonale sanksjoner før programmet trådte i kraft i 1997.

Nødhjelp framme

Det første skipet med nødhjelp til Iraks sivilbefolkning la til kai i havnebyen Umm Qasr i Sør-Irak fredag. Det meste av matvareforsyningene som ble sendt til Irak gjennom olje for mat-programmet, ble losset i Umm Qasr.

Det britiske militære fartøyet som la til kai fredag, var lastet med mat, medisiner, tepper og vann.

De amerikansk-britiske styrkene ønsker å dele ut nødhjelp til sivilbefolkningen for å vise at krigen ikke er rettet mot det irakiske folket, men mot Saddam Hussein og hans regime.

(NTB)