ANGREPET MED GASS: En kvinne behandles på sykehus etter det som nå er fastslått var et angrep med klorgass i Talmenes i april 2014. Foto: Amer Alfaj / Reuters / NTB Scanpix
ANGREPET MED GASS: En kvinne behandles på sykehus etter det som nå er fastslått var et angrep med klorgass i Talmenes i april 2014. Foto: Amer Alfaj / Reuters / NTB ScanpixVis mer

FN-gransking: Både Assad-regimet og IS har brukt kjemiske våpen i Syria

Ny rapport bekrefter spekulasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både president Bashar al-Assads regime og Den islamske stat (IS) har brukt kjemiske våpen under krigen i Syria. Det kommer fram i en FN-rapport, ifølge Reuters.

Rapporten er resultat av et årelangt samarbeid mellom FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). De finner det bevist at begge partene brukte sennepsgass og klorgass i flere angrep.

Skader

Konklusjonen kommer etter flere års spekulasjoner om at kjemiske våpen ble brukt. Gassene gir typiske brann- og etseskader hos ofrene, og flere slike skader ble avdekket i 2014 og 2015.

Granskingen kommer til at helikoptre fra det syriske flyvåpenet slapp beholdere med klorgass i Talmenes og Sarmin nordvest i Syria hhv. i april 2014 og mars 2015.

Rapporten slår også fast at IS var den eneste parten i konflikten med evne, motiv og midler til å bruke sennepsgass i den nordlige byen Marea i august 2015.

Neppe sanksjoner

En FN-rapport fra 2013 slo fast at Assad-regimet hadde brukt saringass mot opprørerne, og regimet gikk med på å destruere sine kjemiske våpen i en avtale samme år, framforhandlet av USA og Russland.

FNs sikkerhetsråd støtter avtalen, som sier at et brudd på den vil føre til reaksjoner under kapittel 7 i FN-pakten - som setter rammene for hvordan rådet skal bevare freden ved bruk av tvangsmidler.

Men med stor sannsynlighet vil en resolusjon mot Assad-regimet bli blokkert av Russland og Kina i rådet. De to landene har tidligere nedstemt forslaget om å bringe Syria-krigen inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

- De som er ansvarlig for for bruk av kjemiske våpen må stå til ansvar for sine handlinger, slår USAs FN-ambassadør Michele Sison fast.