Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slaget om Aleppo

FN har gitt opp å evakuere syke og sårede fra Aleppo

FN: - På grunn av vold og kamper har vi ikke nådd øst i Aleppo siden starten av juni i år. 

STORE ØDELEGGELSER: Det antas at rundt 250.000 mennesker befinner seg i de opprørskontrollerte områdene av den syriske storbyen. Under regimets offensiv den siste måneden har over 500 sivile blitt drept og over 2.000 såret, ifølge FN. Foto: Jawad Al Rifai / Anadolu Agency
STORE ØDELEGGELSER: Det antas at rundt 250.000 mennesker befinner seg i de opprørskontrollerte områdene av den syriske storbyen. Under regimets offensiv den siste måneden har over 500 sivile blitt drept og over 2.000 såret, ifølge FN. Foto: Jawad Al Rifai / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland hevder at Øst-Aleppo ikke har vært bombet på sju dager, og at de humanitære korridorene fortsatt er åpne. Men nå har FN har gitt opp forsøket på å evakuere sårede.

I en uttalelse fra sjefen for FNs humanitære samordningsorgan OCHA, Stephen O'Brien, legger han skylda på både regimet og opprørerne.

KAN IKKE GI NØDHJELP: Sjef for FNs samordningsorgan OCHA, Stephen O'Brien, er frustrert over at situasjonen i Aleppo.  Foto: AFP PHOTO / LOUAI BESHARA
KAN IKKE GI NØDHJELP: Sjef for FNs samordningsorgan OCHA, Stephen O'Brien, er frustrert over at situasjonen i Aleppo.  Foto: AFP PHOTO / LOUAI BESHARA Vis mer

- Jeg er dypt frustrert og lei meg over at FN og våre humanitære samarbeidspartnere har blitt tvunget til å slutte med evakuering av kritisk skadde og syke mennesker fra Øst-Aleppo, sier han i uttalelsen.

- Står overfor humanitær katastrofe

Det antas at rundt 250.000 mennesker befinner seg i de opprørskontrollerte områdene av den syriske storbyen. Under regimets offensiv den siste måneden har over 500 sivile blitt drept og over 2.000 såret, ifølge FN.

Siden begynnelsen av juli, har innbyggerne i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo vært sperret inne.

O'Brian mener det hele er sterkt beklagelig, og understreker at FNs hjelpearbeidere vil gjøre alt de kan for å gi humanitær hjelp.

- Som jeg har sagt før, vi står overfor en humanitær katastrofe i østlige Aleppo. På grunn av vold og kamper har vi ikke nådd øst i Aleppo siden starten av juni i år. Jeg oppfordrer innstendig alle parter i konflikten og medlemsstater av FN om å arbeide mot våpenhvile, sier han.

Men ifølge Russlands forsvarsdepartement er det O'Brian sier feil, skriver AP. Departementets talsmann Igor Konasjenko, sier til nyhetsbyrået at hele seks humanitære korridorer i det østlige Aleppo fortsatt fungerer døgnet rundt.

Han framholder også at 48 kvinner og barn ble evakuert gjennom korridorene mandag, men dette er ikke bekreftet av opprørerne, skriver NTB.

Kortvarig våpenhvile

Ifølge Konasjenko skal hverken russiske eller syriske kampfly gjennomføre angrep i nærheten av byen.

Like før helga annonserte Russland og den syriske regjeringen at de ville ha en ensidig våpenhvile i Øst-Aleppo. Men lørdag kveld var kampene og flyangrepene i gang igjen for fullt.

Russland har gått inn i krigen i Syria på regimets side. Fredag er det planlagt et møte mellom Syrias utenriksminister Walid Muallem og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

Hjelpeorganisasjoner fortviler over at det var for kort våpenhvile til å få inn den humanitære hjelpen som innbyggerne trenger, meldte BBC søndag.

Våpenhvilen i Aleppo skulle blant annet bidra til å gjøre det enklere å evakuere sårede og syke fra det opposisjonkontrollerte Øst-Aleppo.

Luftangrep de siste dagene

Sammenstøtene denne uka har stort sett vært begrenset til frontlinjene, ifølge Storbritannia-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

På mandag tok pro-regjeringsstyrker en strategisk bakketopp med utsikt over byens sørlige utkant, bare timer etter et angrep fra opprørerne.

Regjeringsstyrkenes nye posisjon på bakketoppen vil vanskeliggjøre et framstøt fra opprørerne, ifølge sjef for SOHR, Rami Abdurrahman.

Den militære talsmannen for opprørsgruppen Fastaqim, Ammar Sakkar, nekter for at myndighetenes erobring av bakketoppen var et tilbakeskritt. Han varsler at de nå forbereder et «episk slag» i Aleppo, skriver AP.

De siste dagene har NATO startet med overvåkningsflygninger langs Tyrkias grense mot Syria og Irak, for å støtte den internasjonale koalisjonens innsats mot IS.

Tidligere i dag fortalte NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg journalister i Brussel at den første flygningen fant sted 20. oktober, og at NATO vil sende flere fly. Årsaken er at organisasjonen ønsker seg et bedre bilde av situasjonen.

ENORME ØDELEGGELSER: For få måneder siden var Aleppo en relativt velfungerende by, til tross for borgerkrig. Men siden juli måned, har den østlige delen av Aleppo vært beleiret og bombet. Den siste uka har russiske og syriske fly bombet enda kraftigere. Her bor rundt 250 000 mennesker, hvorav minst 100 000 barn. Video: NTB Scanpix/Reuters DV Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!