Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN har inngått avtale om nødhjelp med Libya

- Vi vil få tilgang og se med våre egne øyne hva slags hjelp det er behov for

FLYKTER FRA MISRATA: Sårede libyere ankommer Beghazi etter de de ble evakuert fra Misrata, som er hardt rammet av borgerkrigen i Libya.  Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
FLYKTER FRA MISRATA: Sårede libyere ankommer Beghazi etter de de ble evakuert fra Misrata, som er hardt rammet av borgerkrigen i Libya. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen om nødhjelp til Misrata, som er hardest rammet av borgerkrigen i Libya, ble sikret i et møte mellom FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos og den libyske regjeringen.

Avtalen gir FN-utsendinger adgang til hovedstaden Tripoli og andre byer.

- Vi vil få tilgang og se med våre egne øyne hva slags hjelp det er behov for, sier FNs humanitære talskvinne Stephanie Bunker.

1.000 mennesker skal være drept under kampene i byen. Misrata skal tirsdag på nytt ha blitt angrepet av Kadhafis styrker, som beleirer byen.

Stadig flere ønsker å rømme fra Misrata sjøveien, og mandag skal 10.000 mennesker ha ventet i havna med håp om å komme seg vekk.

Røde Kors er blant organisasjonene som har bidratt under evakueringen av folk Sudan, Tsjad, Egypt og Marokko fra Misrata og sender et nytt skip med medisinsk utstyr, hygieneartikler, mat og 8.000 liter drikkevann til byen onsdag.

Mathjelp til vest Samtidig har Verdens matvareprogram fått opprettet en såkalt humanitær korridor for å bringe mat til vestlibyske byer. FN-organet har fått inn nok mat til å brødfø 50.000 mennesker i én måned.

Maten skal hovedsakelig distribueres til kvinner og barn i Tripoli, Zintan, Yefrin, Nalut, Mezda, Al Reiba og Al Zawia via Libyas Røde Halvmåne.

Stadig flere velger likevel å forlate Libya. Rundt 10.000 libyere har flyktet fra de fjellendte områdene vest i landet til nabolandet Tunisia de siste ti dagene, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

-10.000 døde Opprøret mot Kadhafi-regimet startet med demonstrasjoner i februar, men utviklet seg raskt til væpnede kamper. Basert på tall fra opprørslederen Mustafa Abdul Jalil opplyste Italias utenriksminister Franco Frattini tirsdag at 10.000 mennesker er drept og 55.000 såret i krigen.

Frattini slo etter samtaler med Jalil i Roma fast at et Libya-møte i mai vil ta opp hvordan opprørerne skal kunne selge oljeprodukter fra opprørskontrollerte områder.

Jalil kvitterte med å si at den tidligere kolonimakten Italia, Frankrike, som ledet an i arbeidet med å få verdenssamfunnet til å gripe inn, og Qatar vil få spesielt gode forbindelser med ham.

- Vår økonomiske fremtid vil omfatte dem som har støttet oss, sa Jalil, som denne uken skal møte Italias statsminister Silvio Berlusconi og Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Frankrike, Italia og Qatar har anerkjent opprørernes nasjonalråd som Libyas rettmessige styre.

Stillingskrig Tirsdag var det nøyaktig én måned siden FN godkjente bombing av militære mål i Libya for å stanse Kadhafi-styrkenes angrep på sivile. Men krigen raser videre, og ifølge libysk TV bombet NATO tirsdag mål i Tripoli, Aziziyeh og i Gaddafis hjemby Sirte. Men trass i flystøtten har ikke opprørerne klart å nærme seg Tripoli, hvor Kadhafi holder stand.

Det har oppstått en fastlåst situasjon, og flere analytikere advarer mot en deling av Libya i en vestlig, Kadhafi-kontrollert del og en østlig, opprørskontrollert del.

- Vi må innstille oss på at dette blir langvarig. Bomber vil ikke få ham til å gå av, sier sikkerhetsekspert Nick Witney fra European Council on Foreign Relations.

Han mener det bare er en forhandlingsløsning libyerne imellom som kan løse konflikten.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media