ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer

FN: Her bryter Nord-Korea våpenhvilen

I det de nordkoreanske grensevaktene skyter mot sin egen kollega, lander skuddene i Sør-Korea.

(Dagbladet): 13. november flyktet en nordkoreansk soldat fra hjemlandet til Sør-Korea gjennom den tungt bevoktede demilitariserte sonen mellom de to landene.

Like bak ham løper nordkoreanske grensevakter og skyter mot ham.

En overvåkningsvideo utgitt av FN viser at de nordkoreanske grensevaktene krysset grensa da de åpnet ild mot avhopperen, skriver Reuters.

Har informert Kim

Soldaten skal ha blitt truffet opp til seks ganger da han løp for livet over den sørkoreanske grensa. Ifølge legene er formen til soldaten er stabil, etter å ha vært gjennom flere operasjoner.

Reuters skriver at FN har informert Nord-Korea om at de har brutt våpenhvilen fra 1953, som satte en strek på Koreakrigen.

- De viktigste funnene i etterforskningen er at KPA (Nord-Koreas hær) har brutt våpenhvileavtalen ved at de skyter over den militære grensa og ved å krysse denne linjen i kort tid, sier Chad Carroll, direktør i UNC (United Nations Command) på en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid, skriver Reuters.

Våpenhvilen fra 1953 har imidlertid Nord-Korea motsatt seg. Etter at FN innførte nye sanksjoner mot Nord-Korea, svarte de med nye trusler om krig og med å oppheve alle våpenhvileavtaler med Sør-Korea. Fra sørkoreansk side, gjelder fortsatt våpenhvileavtalen.

Dramatisk flukt

Soldaten ble truffet i armen og skulderen da han tok seg over den strengt bevoktede demilitariserte sonen (DMZ), der soldatene fra hver side er så nær at de ser hverandre. Hendelsen skjedde like ved landsbyen Panmunjom.

I den dramatiske videoen ser man soldaten kjøre en militærbil mot grensa, passere kontrollpunkter bemannet av nordkoreanske grensevaktene før bilen kjører seg fast i en grøft. De nordkoreanske grensevaktene var få meter fra soldaten da han løp ut av bilen. Like etterpå åpner grensevaktene ild mot den tidligere kollegaen.

Soldaten ble funnet omtrent 50 meter inne på sørkoreansk side, rundt 25 minutter etter at sørkoreanske styrker hørte lyden av skuddene. Mannen ble fraktet til sykehus om bord i et FN-helikopter, og mottar nå behandling for skadene.

Overlever

Kirurg Lee Cook-Jong sa på en pressekonferanse i Suwon at soldaten kommer til å overleve. Han sa også at behandlingen de har gitt ham, er komplisert, blant annet fordi de fant flere nesten 30 cm lange parasitter i kroppen hans.

Sjeldent tilfelle

Det hender en sjelden gang at nordkoreanske soldater hopper av langs den demilitariserte sonen. Men det er ytterst sjeldent at det skjer i Panmunjom, som er en stor turistattraksjon. I juni klarte to soldater å ta seg over grensen til sør. Men det skjedde et annet sted enn i Panmunjom, skriver NTB.

Den demilitariserte sonen strekker seg om lag to kilometer inn på begge sider av selve grenselinjen.

Om lag 30 000 nordkoreanere har hoppet av til Sør-Korea siden slutten på Koreakrigen i 1953, men de aller fleste har flyktet fra hjemlandet via Kina.