FN: Ingen trygge steder på Gazastripen

Palestinske sivile i den tett befolkede Gazastripen har ingen steder å skjule seg fra Israels militæroffensiv, og det er barna som betaler den høyeste prisen, sier FN.

IKKE TRYGT: En liten, palestinsk gutt ser ut fra et vindu i byen Beit Lahiya nord på Gazastripa. FN advarer om at barna betaler den høyeste prisen for Israels militæroffensiv. Foto: EPA/MOHAMMED SABER
IKKE TRYGT: En liten, palestinsk gutt ser ut fra et vindu i byen Beit Lahiya nord på Gazastripa. FN advarer om at barna betaler den høyeste prisen for Israels militæroffensiv. Foto: EPA/MOHAMMED SABER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israel fortsatte tirsdag å bombardere Gaza og gjorde det klart at ingen våpenhvile er på agendaen ennå, selv om diplomater fra USA, FN og arabiske og europeiske land er i intense samtaler for å stanse kampene.

- Det er bokstavelig talt ingen trygge steder for sivile, sa Jens Lærke, som er talsmann for FNs kontor for humanitær samordning (OCHA) i Genève tirsdag.

Dødstallet har steget til rundt 650 i den lille enklaven der det bor 4.500 mennesker per kvadratkilometer, sier han og fastslår at den viktigste prioriteringen for bistandsorganisasjonene er å beskytte sivile og evakuere og behandle de sårede.

Private boliger rasert Nesten 500 private hjem er ødelagt av de israelske luftangrepene, og 100.000 mennesker har søkt tilflukt i skolene til FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA, der det er mangel på mat, vann og madrasser, sier Lærke.

UNRWA sier at tallet på folk på flukt stiger time for time, og at man derfor har økt appellen om penger til humanitær bistand fra 60 til 115 millioner dollar.

Israel innledet sin luftoffensiv mot Gaza 8. juli for å forsøke å stanse de palestinske rakettangrepene mot Israel. Bakkeoffensiven ble innledet forrige torsdag.

Dramatiske dødstall Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO har antall døde og sårede, og antall familier på flukt økt dramatisk siden bakkeoffensiven startet 18. juli.

29 israelere, hvorav 27 soldater, er drept hittil i konflikten. Men det overveldende antall drepte hittil er palestinere, hvorav 121 barn under 18 år, sier Juliette Touma i UNICEF.

UNICEF sier også at over 900 barn på Gazastripen er såret.

- Ifølge en vurdering som er gjort av hjelpearbeidere på bakken, er det minst 107.000 barn som trenger psykososial støtte for traumene de opplever som følge av dødsfallene, de sårede og raseringen av hjem de er vitne til, sier Lærke.

Mangel på vann og mat Over 1,2 millioner mennesker av enklavens 1,8 millioner innbyggere har enten ingen tilgang eller bare begrenset tilgang til vann fordi kraftverk er ødelagt eller det mangler drivstoff til generatorer. Dessuten er kloakkanlegg ødelagt, noe som ifølge Lærke innebærer en trussel mot folkehelsa.

Verdens matvareprogram WFP har delt ut mat og matkuponger til over 90.000 mennesker hittil, ifølge talskvinne Elisabeth Byrs. Men hun sier at lagrene er i ferd med å gå tomme.

Sykehus angripes WHO sier at 18 helseinstallasjoner, inkludert tre sykehus, hittil er skadd i den israelske offensiven.

Fire mennesker ble drept og 16 såret da en israelsk granat traff øverste etasje i Al-Aqsa-sykehuset mandag, ifølge det palestinske helsedepartementet.

- Alle pasienter ble evakuert, og sykehus er ikke lenger i drift, opplyser WHO etter at et team fra organisasjonen besøkte stedet.

Sykehusene i den nordlige delen av Gazastripen er overfylt av pasienter og lider under mangel på medisiner og utstyr, sier WHO videre.

Det internasjonale Røde Kors ICRC fordømte Israels angrep på Al-Aqsa-sykehuset, som de sier er rammet fire ganger. Røde Kors understreker at parter i krig i henhold til folkeretten har plikt til å beskytte medisinsk personell, ambulanser og sykehus.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer