Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN innfører sanksjoner mot Gbagbo

Nekter å gå av som president i Elfenbenskysten etter valgnederlag.

KLAMRER SEG TIL MAKTEN: Laurent Gbagbo under innsettelsen 4. desember - et valg det internasjonale samfunnet mener han tapte. Foto: THIERRY GOUEGNON/REUTERS/SCANPIX
KLAMRER SEG TIL MAKTEN: Laurent Gbagbo under innsettelsen 4. desember - et valg det internasjonale samfunnet mener han tapte. Foto: THIERRY GOUEGNON/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sanksjonene innebærer reiseforbud for Gbagbo, som også får sine verdier i utlandet frosset.

Gbagbos kone Simone og tre av hans nærmeste rådgivere er også omfattet av sanksjonene, som ble enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet.

Rykker fram Styrker lojale overfor opposisjonslederen Alassane Ouattara, som ifølge observatører vant valget i november, tok onsdag kontroll over hovedstaden Yamoussoukro.

Ouattaras styrker har også inntatt de viktige byene Duekoue og Daloa vest i landet, og rykket onsdag også inn i den viktige havnebyen San Pedro, som det årlig eksporteres 600 000 tonn kakao fra.

Frykter massedrap - Vi må nå ha full oppmerksomhet på Elfenbenskysten, hvor faren for massedrap og vold er stor, advarer miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Han er redd for hva som kan skje dersom Quattaras styrker inntar landets største by Abidjan.

- Om de fortsetter til Abidjan, er det fare for at mange sivile både der og andre steder kan havne mellom de to hærene og i verste fall bli offer for direkte angrep, sier Solheim til NTB.

FN-styrke FN har alt 10 000 soldater i Elfenbenskysten, men styrken greier ikke å beskytte sivilbefolkningen.

112 000 mennesker har alt flyktet til nabolandet Liberia, og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at ytterligere 500 000 vil slå følge de neste to månedene.

Mange av flyktningene forteller om ufattelige grusomheter, begått av Gbagbo-lojale soldater og tilhengere.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media