FN innstiller observatøroppdrag i Syria

Årsaken er den eskalerende volden i landet.

INNSTILLER OBSERVATØROPPDRAG: FNs observatørstyrke i Syria innstiller oppdraget, opplyser generalmajor Robert Mood. Foto: KHALED AL-HARIRI / REUTERS / NTB SCANPIX
INNSTILLER OBSERVATØROPPDRAG: FNs observatørstyrke i Syria innstiller oppdraget, opplyser generalmajor Robert Mood. Foto: KHALED AL-HARIRI / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs observatørstyrke i Syria innstiller oppdraget, opplyser generalmajor Robert Mood, ifølge AFP.

Beskjeden kommer bare en dag etter at den norske generalmajoren Robert Mood, som leder FNs observatører i Syria, sa at utsiktene for landet er svært dystre, skriver TV2 på sine nettsider.

- De siste ti dagene har voldsbruken eskalert kraftig fra begge sider, med store tap og betydelig risiko for våre observatører, sa Mood til New York Times

Alarmerende Røde Kors synes det hele er alarmerende.

- Det at FN nå har besluttet å innstille sitt observatøroppdrag understreker alvoret i situasjonen på bakken i Syria. Lidelsene til sivilbefolkningen øker for hver dag som går. Som den eneste internasjonale organisasjonen som er alene om å være til stede i hele Syria gjør vi det vi kan for å redde liv og hjelpe de som lider, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Havnelid kom selv nylig tilbake til Norge etter å ha fulgt hjelpearbeidet Røde Kors driver for de som har flyktet til nabolandene fra konflikten.
 
- Som alltid er det sivilbefolkningen, og ikke minst kvinner og barn, som rammes hardest i en væpnet konflikt som dette. Røde Kors forsøker å hjelpe så mange som mulig, men hver dag er det flere og flere mennesker som trenger vår hjelp, sier Havnelid.
 
Betydelig verre - Sivilbefolkningen får ikke den hjelper de trenger og har krav på. Det at FN nå innstiller sitt arbeid viser hvor prekær situasjonen nå er. Ingen kan lenger føle seg trygge, men jeg er glad for at Røde Kors, på tross av svært vanskelige arbeidsforhold, fortsatt er i stand til å hjelpe med lokale frivillige og ansatte over hele Syria, sier Havnelid.
 
Røde Kors er den eneste internasjonale organisasjonen som arbeider over hele Syria. De siste ukene har det internasjonale Røde Kors sammen med Syria Røde Halvmåne økt innsatsen, med flere mobile klinikker, mer utdeling at mat, tepper og andre nødhjelpsartikler.
 
Den betydelige forverringen i Syria gjør at Røde Kors fredag startet en innsamlingsaksjon for å kunne hjelpe flere.

Trussel mot oppdraget TV2 at han sa dette på dagen to måneder etter at FNs sikkerhetsråd ga tommel opp og klarsignal for utplasseringen av observatørene. De skulle i utgangspunktet være i landet i 90 dager.

- Det fremstår som at det er en motvilje mot en fredelig overgang. I stedet så er det en stadig militær fremrykking. De som betaler prisen for dette er den syriske mannen i gata, sa Mood i går, ifølge TV2.

Det er totalt cirka 300 internasjonale observatører som de siste ukene har forsøkt å få oversikt over situasjonen i landet.

I en uttalelse på lørdag sier Mood at blodsutgytelsen i Syria utgjør en stor trussel for observatørene i Syra og utgjør en trussel mot oppdraget deres.

Derfor er alle patruljer innstilt inntil videre, melder AP.