Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN innstiller våpeninspeksjoner i Irak

BAGDAD (NTB-Reuters-AP): FN innstilte arbeidet med å kontrollere irakiske våpenlagre i dag, etter at irakerne nektet amerikanske våpeninspektører adgang til et militæranlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for FNs overvåkningssenter i Bagdad, svensken Nils Carlstrøm, sa at amerikanerne ble avvist da de skulle ta fatt på arbeidet i dag tidlig. Amerikanerne var del av en større gruppe, og skulle inspisere et rakettanlegg.

  I samråd med lederen for FNs spesialkommisjon for Irak, Richard Butler, ble våpeninspeksjoner i Irak innstilt.

  - Det hele gikk fredelig for seg, og det ble ikke framsatt trusler, sa Carlstrøm.

FN-delegasjon

FNs generalsekretær Kofi Annan sa i går at han vil sende tre diplomater, blant dem svensken Jan Eliasson, til Irak i håp om å komme fram til en løsning på krisen. De tre er ventet til Bagdad i dag.

  Delegasjonen vil fortelle irakerne at Sikkerhetsrådet ikke godtar at Irak utviser de amerikanske våpeninspektørene, og at FNs standpunkt ikke er gjenstand for forhandlinger, ifølge en vestlig diplomat.

 I går ble tre amerikanere som kom til Bagdad med fly, avvist og sendt tilbake til Bahrain.

Militæraksjon

USA anklager Irak for manglende respekt for FNs sikkerhetsråd. Fremtredende medlemmer av den amerikanske kongressen har sagt at de vil støtte en rask militæraksjon for å tvinge irakerne til å rette seg etter FNs påbud.

  Iraks president Saddam Hussein drøftet i går med sine rådgivere hvordan Irak eventuelt skal reagere på en amerikansk militæraksjon, meldte det irakiske nyhetsbyrået INA.

Hele Norges coronakart