FN-inspeksjonene i gang

I morges forlot FNs våpeninspektører hovedkvarteret sitt for å starte de første inspeksjonene på fire år. De avgjør Saddams skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med topp moderne utstyr og en knallhard FN-resolusjon i ryggen er inspektørene bedre utstyrt enn sine forgjengere. Inspektørenes plan er å spre seg utover hele Irak i jakten på mobile laboratorier, underjordiske fabrikker og andre tegn på ulovlig våpenproduksjon.

Innen 8. desember må Irak ha informert FN om alle kjernefysiske, biologiske, kjemiske og ballistiske våpen i landet.

I morges forlot inspektørene hovedkvarteret i sine hvite FN-kjøretøy og kjørte mot et ikke oppgitt sted for å begynne arbeidet med å avdekke om Saddam Hussein har masseødeleggelsesvåpen, i henhold til FN-resolusjon 1441.

Sjekke tidligere steder

Den innledende gruppen på 17 inspektører som landet i Bagdad mandag, kommer trolig først til å kontrollere installasjoner som ble sjekket på 90-tallet, for å finne ut om utstyr som ble satt igjen fortsatt virker, melder BBC.

Seks inspektører fra det internasjonale atomenergibyrået og 11 fra Unmovic skal kontrollere kameraer og annet overvåkingsutstyr som ble plassert på steder som ble sjekket av de forrige inspektørene.

I løpet av de neste ukene vil en gruppe på 100 inspektører, inkludert biologer, kjemikere, våpeneksperter og ingeniører, være til stede i Irak .

De forrige inspektørene forlot Irak i 1998 like før et amerikansk-ledet angrep på landet.

- Krig kan unngås

FNs generalsekretær Kofi Annan minnet tirsdag Irak om at motarbeidelse av inspeksjonene kan føre til et militært angrep fra USA.

- Jeg tror krig kan unngås, sa Annan til den franske avisa Le Monde.

- Det er unngåelig dersom president Saddam Hussein opprettholder sine forpliktelser overfor FN og samarbeider fullt og helt med inspektørene, sa Annan.

FN-ekspertene viste mandag fram noe av det nye utstyret de skal bruke i jakten på masseødeleggelsesvåpen. Det tekniske utstyret vil gi dem bedre og raskere bevis for mistenkelig produksjon, ifølge FN.

- Opphev sanksjonene

Tirsdag sa Russland at FNs våpeninspeksjoner i Irak på lang sikt bør føre til at sanksjonene mot landet blir opphevet.

- Inspektørenes arbeid må bli et viktig skritt mot en løsning på den generelle situasjonen i Irak, og politiske og diplomatiske virkemidler bør danne grunnlaget for en opphevelse av FN-sanksjonene, heter det i en erklæring fra det russiske utenriksdepartementet.

NRKs Brennpunkt viste tirsdag kveld en dokumentar som gir Norge og sanksjonskomiteen i FN ansvaret for at Saddam mangler penger til å betale humanitær import for 20 milliarder kroner.

- Iraks ansvar

I programmet kommer det fram at 1552 humanitære prosjekter for til sammen 2,9 milliarder dollar ikke er gjennomført som følge av det økonomiske uføre «olje for mat»-programmet har havnet i under Norges ledelse av sanksjonskomiteen.

Avdelingsdirektør Rolf Einar Fife i Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at det er inntektssiden i «olje for mat»-programmet som svikter, men hevder dette er Iraks ansvar.

Leder for FNs våpeninspektører Hans Blix møtte mandag Sikkerhetsrådet i New York for å orientere om planene for inspeksjoner.

- Irak må legge fram overbevisende dokumentasjon for å få verden til å tro at landet ikke lenger har masseødeleggelsesvåpen, sa Blix etter møtet mandag kveld.

NTB

I GANG I MORGES: FNs våpeninspektører forlot i morges hovedkvarteret sitt i Bagdad for å starte inspeksjonene av Iraks våpenprogram.