FN-inspektørene beskutt i Syria

Konvoien ble beskutt av snikskyttere.

BESKUTT: Denne FN-konvoien forlot i dag luksushotellet de har bodd på mens de har ventet på tillatelse til å kjøre inn i området som ble utsatt for et kjemisk angrep med fritt leide. Dette ble lovet av begge partene i konflikten, men ble ikke overholdt. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
BESKUTT: Denne FN-konvoien forlot i dag luksushotellet de har bodd på mens de har ventet på tillatelse til å kjøre inn i området som ble utsatt for et kjemisk angrep med fritt leide. Dette ble lovet av begge partene i konflikten, men ble ikke overholdt. Foto: AFP PHOTO/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konvoien med FNs våpeninspektører har blitt beskutt av snikskyttere i Syria, melder nyhetsbyrået AFP.

- Det første kjøretøyet ble med overlegg beskutt flere ganger av uidentifiserte snikskyttere, sier FN-talsmann Martin Nesirky til AFP.

Ingen skal være drept eller skadd i angrepet.

Skulle inspisere kjemisk angrep De 20 FN-inspektørene skal ha snudd og kjørt tilbake til et sjekkpunkt. Bilen skal nå bli reparert.

Der ble det også besluttet å utsette de viktige undersøkelsene de var satt til å gjøre.

Konvoien, som er tydelig merket med FNs symboler, var på vei til området der flere hundre mennesker ble drept i et massivt angrep onsdag i forrige uke. Dette er en krigssone, men både regjeringsstyrker og opposisjonens styrker hadde på forhånd lovet FN-kortesjen fritt leide.

FNs våpeninspektører skulle undersøke påstandene om at området hadde blitt utsatt for et kjemisk angrep. Flere av de døde og skadde hadde symtomer som tydet på dette.

Lang tid Det gikk lang tid før det syriske regimet ga fritt leide til FN-teamet, som ledes av svenske Åke Selström (63).

Svaret inspektørene gir kan avgjøre om vi får et vestlig ledet angrep fra lufta mot militære installasjoner i Syria. Men samtidig har den britiske utenriksministeren William Hague sagt at bevisene kan være ødelagt - siden det har gått for lang tid.

- Hvis regimet mistenkte at andre grupperinger sto bak angrepet, hadde FNs våpeninspektører blitt sluppet inn for flere dager siden, da vi og andre land krevde dette. De nektet det fram til nå og har fortsatt å bombe områdene, noe som kan ha ødelagt bevis. Vi må være realistisk på hva FNs team kan oppnå, sa Hague til BBC i går.

Han mener det må gå an å reagere mot Syria uten enstemmig støtte i FNs sikkerhetsråd.

Militært angrep Hague er klar på at den britiske regjeringen nå mener at det ble brukt kjemiske våpen, og har konkludert med at alt tyder på at det var Bashar al-Assads egen styrker som sto bak angrepet.

Flere britiske medier skriver i dag at Hague og statsminister Cameron nå planlegger et militært angrep sammen med USAs president Barack Obama. Ifølge den britiske avisa The Independent skal dette være nært forestående, og skal skje innen to uker.