FN-inspektører forlater Nord-Korea tirsdag

Internasjonale våpeninspektører forlater Nord-Korea førstkommende tirsdag, etter ordre fra de kommunistiske makthaverne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Det internasjonale atomenergibyrået IAEA lørdag.

Nord-Korea kunngjorde fredag at inspektørene ikke lenger var velkomne og at en reaktor som produserer plutonium vil bli satt i gang igjen.

Opptrappingen av konflikten førte til at Sør-Koreas utenriksdepartement lørdag ba om et samarbeid med Russland og Kina, samt EU, for å løse krisen med nabolandet. Sør-Korea vil dessuten diskutere videre strategi med USA og Japan i januar.

Russland og Kina har hittil stilt seg avvisende til å legge press på Nord-Korea, mens EU allerede lørdag rykket ut og uttrykte bekymring for landets nye og tøffere linje overfor omverdenen.

Sør-Koreas regjering arbeider for en myk linje overfor den nordlige naboen og ønsker å løse konflikten med forhandlinger fremfor maktbruk. Makthaverne er blitt kritisert for å føre en altfor snill linje, og lørdag demonstrerte om lag 70 personer mot den såkalte «solskinnspolitikken» i hovedstaden Seoul.

Amerikanske myndigheter, som for tiden har mer enn nok med Irak-konflikten, har også signalisert at krisen bør løses på fredelig vis, men de vil ikke forhandle under press.

- Vi fortsetter forsøket på å løse konflikten på fredelig vis, sa talsmannen for Det hvite hus, Scott McClellan, fredag.

(NTB-Reuters)