Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  FN-jobb krever aktiv kampanje

Sp-leder Åslaug Haga sier at en aktiv kampanje fra regjeringen vanligvis er en forutsetning for å få toppjobber i FN-systemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik har fortsatt ikke bestemt seg for å kjempe aktivt for Hilde Frafjord Johnson.

-  Min erfaring tilsier at det er nødvendig å fremme kandidater til toppjobber i FN-systemet, offensivt. Man får ikke noen slike jobber uten å kjøre fram vedkommende, sier Sp-leder Åslaug Haga.

Hun har bred erfaring fra FN-systemet etter tre år som diplomat ved den norske FN-delegasjonen og seinere FN-arbeid som ansatt i UD.Dagbladet avslørte i går at regjeringen med statsminister Kjell Magne Bondevik i spissen ikke har drevet noen aktiv kampanje for utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson som ny sjef for FNs utviklingsprogram (UNDP). Dette til tross for at hun er trukket fram av diplomater og internasjonale medier som en toppkandidat til stillingen.

Konsultasjoner

I sin reaksjon på Dagbladets oppslag avviser statsminister Kjell Magne Bondevik at han nekter å støtte Frafjord Johnson som mulig UNDP-sjef.

-  Jeg er tvert imot glad for at hun anses som svært aktuell. Hun har lenge vært en av mine nærmeste medarbeidere, og har hatt min støtte i ulike sammenhenger gjennom alle år, og har det fortsatt, heter det i en e-post fra statsministeren.

Men Bondevik medgir at regjeringen fortsatt ikke har bestemt seg for å fremme hennes kandidatur.-  Nå er vi i en fase hvor det naturlige er konsultasjoner om mulige kandidater til UNDP-sjefsstillingen. Slik kan vi finne bedre ut om, og hvordan, vi kan arbeide for hennes mulige kandidatur, skriver han.

Hilde Frafjord Johnson sier gjennom sin talskvinne at hun har - og alltid har hatt - Bondeviks fulle støtte og at Dagbladets oppslag i går var feil. Hun ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om regjeringen aktivt har støttet hennes kandidatur.

Hastverk

Prosessen med å finne briten Mark M. Browns etterfølger som sjef for UNDP startet for over en måned siden. Da skrev FNs generalsekretær Kofi Annan et brev der han ba medlemslandene melde inn kandidater som oppfylte kravene til stillingen. Det er Annan alene som avgjør hvem som skal bli toppsjef i UNDP, men gjennom brevet inviterte han til en relativt åpen prosess.

Etter det Dagbladet forstår, så Annan for seg at mulige kandidater måtte være innmeldt til ham innen utgangen av februar måned.Pressetalskvinne i norsk UD, Anne Lene Dale Sandsten, kunne i går ikke si om Frafjord Johnson var innmeldt som kandidat fra norsk side. Hun henviste til uttalelsen fra Bondevik, der han anser at det naturlige nå er «konsultasjoner om mulige kandidater».

Det er tradisjon for at norske regjeringer driver kampanje i kulissene for norske kandidater til toppstillinger i FN-systemet.

Vanlig å fremme

Styrken og ressursene har variert fra gang til gang, men det vanlige er at diplomatiet settes i sving for å fremme norske kandidaturer, får Dagbladet opplyst fra en tjenestemann som har fulgt spillet lenge.

Sist regjeringen gikk åpent inn, var i arbeidet for å få den avgåtte utenriksministeren Knut Vollebæk (KrF) nominert som FNs høykommissær for flyktninger i 2000. Da hadde UD avsatt egne folk til å jobbe med kampanjen. Daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland fikk kritikk fra Vollebæks partifeller for ikke å gjøre nok for Vollebæks kandidatur. Jagland besvarte kritikken slik i Aftenposten:

-  Den norske regjeringen støtter Vollebæks kandidatur, og har benyttet de anledninger som er til å fremme kandidaturet.

Vollebæk ble imidlertid slått på målstreken av Nederlands tidligere statsminister Ruud Lubbers, som denne uka gikk av etter anklager som sextrakassering av en nær medarbeider.

<!--BTEK0--> TAUS: Hilde Frafjord Johnson ville ikke kommentere saken da hun i går ettermiddag var på vei inn i Rådhuset i Oslo for å markere Rotarys 100-årsjubileum.