FN: Jordskjelvet rammer åtte millioner mennesker

10 000 kan være drept, sier landets statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødstallene etter jordskjelvet i Nepal lørdag fortsetter å stige.

Ifølge nepalske myndigheter er over 4400 mennesker bekreftet omkommet, melder nyhetsbyrået AP.

Samtidig går landets statsminister, Sushil Koira, nå ut og sier at det endelige tallet på døde kan være opp mot 10 000.

Regjeringen har erklært tre dagers landesorg for de mange tusen døde menneskene.

Rammer 8 millioner Foreløpig har 8000 mennesker status som skadet, og mange er fortsatt savnet.

Jordskjelvet som rammet landet lørdag med en styrke på 7.9, er det kraftigste i regionen på 80 år.

ENORME ØDELEGGELSER: Nepals statsminister sier tirsdag morgen at han frykter at så mange som 10 000 mennesker mistet livet i jordskjelvet. FN anslår at 8 millioner mennesker er rammet. Foto: Palani Mohan/Røde Kors/Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: Nepals statsminister sier tirsdag morgen at han frykter at så mange som 10 000 mennesker mistet livet i jordskjelvet. FN anslår at 8 millioner mennesker er rammet. Foto: Palani Mohan/Røde Kors/Scanpix Vis mer

Situasjonen i landet er nå prekær. Ifølge FN er totalt åtte millioner mennesker rammet av naturkatastrofen.

Flere enn 1,4 millioner mennesker trenger mat, og vann og husly er også en mangelvare, ifølge FN.

Livredning Ifølge Leger uten Grensers programsjef Kyrre Lind, vil den viktigste jobben for hjelpearbeidere i Nepal nå være å behandle personer som er skadet.

- Nå er vi i en fase der vi fremdeles graver mennesker fram, og driver akutt livredning og kirurgi, sa Lind til Dagbladet i går.

Skjelvets episenter lå cirka 80 kilometer nordvest for Katmandu. I dette området er det mange små fjellandsbyer. Det fryktes at flere av disse er jevnet med jorden og nær sagt utslettet, som denne fjellandsbyen i Gorkha-regionen.

MISTET HJEMMENE SINE: FN anslår at jordskjelvet i Nepal totalt har rammet 8 millioner mennesker. Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Scanpix
MISTET HJEMMENE SINE: FN anslår at jordskjelvet i Nepal totalt har rammet 8 millioner mennesker. Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi har hørt at veldig mange er rammet i disse områdene, og for oss blir det viktig å komme oss ut til disse landsbyene så raskt som mulig, og drive mobile klinikker der, sa Lind.

En journalist som jobber for The Guardian har tirsdag morgen rapportert fra en av disse fjellandsbyene. Han sier:

- Hvert eneste hus er enten svært eller fullstendig ødelagt i landsbyen Barkobot, Sindhupalchowk-distriktet. Menneskene her har ikke mottat noen nødhjelp, til tross for at det bare er en halvtime til Kathmandu.

Dette er også landets statsminister klar over.

RAMMER MILLIONER: FN anslår at 8 millioner mennesker er rammet av det kraftige jordskjelvet i Nepal. Foto: Adnan Abidi/Reuters/Scanpix
RAMMER MILLIONER: FN anslår at 8 millioner mennesker er rammet av det kraftige jordskjelvet i Nepal. Foto: Adnan Abidi/Reuters/Scanpix Vis mer

- Dødstallet kan øke til 10 000 ettersom informasjon fra landsbyene som er rammet av skjelvet ennå ikke har kommet inn, sier Sushil Koira.

Savner fem norske Norske myndigheter mangler fortsatt kontakt med inntil fem personer som de tror er i jordskjelvrammede Nepal.

- Det er fortsatt ikke noe nytt om dem, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB tirsdag morgen.

Det er ikke meldt om noen skadde eller omkomne fra Norge etter jordskjelvkatastrofen som har rammet åtte millioner mennesker i Nepal.

UD opplyste overfor Dagbladet i går at over 200 nordmenn var i Nepal da skjelvet rammet. Norske myndigheter vil hjelpe og bistå de nordmennene som vil ut av landet, men påpeker at det viktigste nå er å få inn livreddende hjelp til Nepal.

UTSLETTET: Hele landsbyer er nær utslettet i fjellene i Nepal. Foto: Bishwo Ghimire/AP/Scanpix
UTSLETTET: Hele landsbyer er nær utslettet i fjellene i Nepal. Foto: Bishwo Ghimire/AP/Scanpix Vis mer