FN kan hindre utvisning

Det at FN har satt Ansar al-Islam på lista over grupper knyttet til al-Qaida, kan hindre at mulla Krekar utvises.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utsendelsen forutsetter reise gjennom ett av nabolandene til Nord-Irak. Ansar al-Islam er på FNs terrorliste, og nabolandene har således ikke mulighet til å tillate transitt på deres område. For å kunne transitere personen, det vil si at han må ha et midlertidig opphold mellom to land, må en søke FN om at landene kan gi tillatelse til en gjennomreise, sier Kristin Ørmen Johansen, statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet til Dagsavisen.

Dermed må norske myndigheter først få et ja fra FN før de kan søke nabolandene til Nord-Irak om å transportere Krekar gjennom deres territorium.

Sier FN nei, blir det umulig å utvise Krekar tilbake til området i Nord-Irak hvor gruppen hans holder til.

- Det er en plikt for FNs medlemsstater ikke å tillate innreise eller transitt for individer som opptrer på vegne av organisasjoner som står på FNs liste. Sikkerhetsrådets sanksjonskomité kan ved visse omstendigheter gjøre unntak. Men da må det være begrunnet i helt spesielle forhold som for eksempel rettsforfølgelse av individet, sier informasjonssjef Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet til avisen.

Etter det Dagsavisen erfarer er det tvilsomt om FN vil gi den tillatelsen som er nødvendig for at Krekar kan utvises.

(NTB)