Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-kilde: Kai Eide bør få sparken

Den høyest rangerte amerikanske diplomaten i FN-delegasjonen i Afghanistan har reist hjem etter en krangel med sjefen.

UENIGE: Det har vært uenighet mellom Galbraith og Eide når det gjelder håndteringen av valget i landet og anklagene om valgfusk. EPA/S. SABAWOON/SCANPIX
UENIGE: Det har vært uenighet mellom Galbraith og Eide når det gjelder håndteringen av valget i landet og anklagene om valgfusk. EPA/S. SABAWOON/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den høyest rangerte amerikanske diplomaten i FN-delegasjonen i Afghanistan, Peter Galbraith, har reist hjem etter en krangel med sjefen, Kai Eide. En annen FN-kilde mener Eide nå bør få sparken.

Galbraith forlot Kabul mandag, men ventes tilbake til Afghanistan i nær framtid, ifølge en talsmann for FN. Han befinner seg nå i New York, der han og Eide neste måned skal orientere hovedforsamlingen om situasjonen i Afghanistan.

Talsmannen bekrefter at det har vært uenighet mellom Galbraith og Eide når det gjelder håndteringen av valget i landet og anklagene om valgfusk.

Ifølge kilder i Kabul ønsker Galbraith sterkere press for at valgresultatet skal være fritt for fusk.

Eide selv ville ikke kommentere striden.

Spent forhold

En annen vestlig kilde i Kabul sier at forholdet mellom Galbraith og Eide hele tiden har vært spent. Galbraith er mer aktivistisk enn Eide, som foretrekker status quo, sier kilden.

Uenigheten skal ha kommet til overflaten under et møte mellom FN og afghanske valgtjenestemenn om håndteringen av anklagene om valgfusk, som har forsinket opptellingen.

De omfattende anklagene svekker tilliten til valget og legitimiteten til vinneren, som etter alt å dømme er nåværende president Hamid Karzai.

En kilde i Kabul sier at Galbraith ønsker sterkere press på Afghanistans uavhengige valgkommisjon for å «gjøre det som er riktig og sørge for at det endelige resultatet reflekterer det virkelige utfallet av valget».

- Bør få sparken

En annen, anonym FN-kilde går lenger og mener Kai Eide bør få sparken for sin håndtering av valgskandalen i Afghanistan.

- Han bør gå av som følge av sin manglende evne til å stå opp mot det omfattende valgfusket i presidentvalget, sier en framtredende kilde til avisa Telegraph.

- Kai er så pro-Karzai at han helt klart ønsker at Karzai skal vinne første valgrunde, sier en annen internasjonal kilde til avisa.

Eides underordnede skal også ha vært sinte over at Eide ikke avbrøt en reise til Norge i forrige uke, midt under den omdiskuterte valgopptellingen.

Anklager om fusk

Valgkommisjonen som er ansvarlig for opptellingen av stemmer, har ingen frist for når resultatet skal legges fram, og det kan gå uker før det foreligger et endelig resultat, noe som vil skape enda mer usikkerhet om valget.

Etter tallrike anklager om fusk ved valget i august besluttet den FN-støttede kommisjonen som behandler klager på valget, at stemmesedlene fra 10 prosent av valglokalene skal telles om igjen. Det gjelder rundt 2.500 valglokaler.

Karzai leder opptellingen med 54,3 prosent av stemmene, mens hans fremste rival, tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah, har 28,1 prosent.

En vestlig kilde som følger opptellingen, sier at flesteparten av de tvilsomme stemmene kommer fra distrikter i Sør-Afghanistan der Karzai står sterkt.

I en rekke tilfeller åpnet ikke valglokaler på grunn av strid i området. Likevel kom det inn tusener av stemmesedler.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling