FN: Kim har tjent milliarder på ulovlig eksport

Nord-Korea skal blant annet ha solgt våpen til Syria og Myanmar, ifølge konfidensiell FN-rapport.

HÅVER INN: Nord-Korea, her ved landets leder Kim Jong-un, har tjent milliarder på ulovlig eksport, ifølge en FN-rapport. Her er han nylig avbildet på en trolleybuss-fabrikk i Pyongyang. Trolleybuss er en elektrisk drevet buss som vis en strømavtaker henter strøm fra kontaktledninger over veibanen. Foto: KCNA / AFP / NTB scanpix
HÅVER INN: Nord-Korea, her ved landets leder Kim Jong-un, har tjent milliarder på ulovlig eksport, ifølge en FN-rapport. Her er han nylig avbildet på en trolleybuss-fabrikk i Pyongyang. Trolleybuss er en elektrisk drevet buss som vis en strømavtaker henter strøm fra kontaktledninger over veibanen. Foto: KCNA / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dermed bryter Nord-Korea handelssanksjonene FN har pålagt landet, viser en fersk FN-rapport, skriver Reuters.

Ifølge rapporten tjente Nord-Korea drøyt 1,5 milliarder på ulovlig eksport fra januar og september i fjor.

I tillegg til å eksportere våpen til Syria og Myanmar, skal det lukkede diktaturet ha solgt kull til flere asiatiske land ved hjelp av falske dokumenter som oppgir at kullet kommer fra andre land enn Nord-Korea.

Missilsamarbeid

Siden 2006 har FN innført flere og flere sanksjoner mot Nord-Korea som et forsøk på å få stanset utviklingen av landets atomvåpen og ballistiske raketter. Sanksjonene innebærer at Nord-Korea blant annet ikke får eksportere kull, jern, tekstiler og sjømat. Sanksjonene innebærer også at Nord-Korea ikke lov til å importere råolje, blant annet.

I en 213 siders rapport av FN kommer det fram at Nord-Korea har et pågående missilsamarbeid med Syria og Myanmar.

Ifølge FN har Nord-Korea sendt varer til Syria om lag 40 ganger som skal ha vært urapporterte. Disse skal ha gått til Syrias forskningssenter (Syrian Scientific Studies and Research Centre), som overvåker landets kjemiske våpenprogram. Blant annet skal Nord-Korea ha sendt verktøy som brukes i ballistiske missiler og i kjemiske våpen til Syria.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer