Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: Kim har tjent milliarder på ulovlig eksport

Nord-Korea skal blant annet ha solgt våpen til Syria og Myanmar, ifølge konfidensiell FN-rapport.

HÅVER INN: Nord-Korea, her ved landets leder Kim Jong-un, har tjent milliarder på ulovlig eksport, ifølge en FN-rapport. Her er han nylig avbildet på en trolleybuss-fabrikk i Pyongyang. Trolleybuss er en elektrisk drevet buss som vis en strømavtaker henter strøm fra kontaktledninger over veibanen. Foto: KCNA / AFP / NTB scanpix
HÅVER INN: Nord-Korea, her ved landets leder Kim Jong-un, har tjent milliarder på ulovlig eksport, ifølge en FN-rapport. Her er han nylig avbildet på en trolleybuss-fabrikk i Pyongyang. Trolleybuss er en elektrisk drevet buss som vis en strømavtaker henter strøm fra kontaktledninger over veibanen. Foto: KCNA / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dermed bryter Nord-Korea handelssanksjonene FN har pålagt landet, viser en fersk FN-rapport, skriver Reuters.

Ifølge rapporten tjente Nord-Korea drøyt 1,5 milliarder på ulovlig eksport fra januar og september i fjor.

I tillegg til å eksportere våpen til Syria og Myanmar, skal det lukkede diktaturet ha solgt kull til flere asiatiske land ved hjelp av falske dokumenter som oppgir at kullet kommer fra andre land enn Nord-Korea.

Missilsamarbeid

Siden 2006 har FN innført flere og flere sanksjoner mot Nord-Korea som et forsøk på å få stanset utviklingen av landets atomvåpen og ballistiske raketter. Sanksjonene innebærer at Nord-Korea blant annet ikke får eksportere kull, jern, tekstiler og sjømat. Sanksjonene innebærer også at Nord-Korea ikke lov til å importere råolje, blant annet.

ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer

I en 213 siders rapport av FN kommer det fram at Nord-Korea har et pågående missilsamarbeid med Syria og Myanmar.

Ifølge FN har Nord-Korea sendt varer til Syria om lag 40 ganger som skal ha vært urapporterte. Disse skal ha gått til Syrias forskningssenter (Syrian Scientific Studies and Research Centre), som overvåker landets kjemiske våpenprogram. Blant annet skal Nord-Korea ha sendt verktøy som brukes i ballistiske missiler og i kjemiske våpen til Syria.

Syria gikk i 2013 med på å avvikle det kjemiske våpenprogrammet sitt. Nord-Koreas angivelige salg til landet får derimot diplomater og våpeninspektører til å mistenkte at Syria utvikler et nytt våpenprogram i all hemmelighet, skriver Reuters. Dette uttalte også amerikanske myndigheter torsdag, som mener at det er «svært sannsynlig», skriver Independent.

Solgte tross forbud

FN ser på de nye undersøkelsene som ytterligere bevis på brudd på våpenembargoen og andre brudd på FN-sanksjonene, skriver Reuters.

Det har allerede vært en mistanke om at Nord-Korea har fortsatt med eksport til tross for forbud. I september 2017 skrev NTB at FN-eksperter hevder Nord-Korea har eksportert kull og andre råvarer for over 270 millioner dollar til blant annet Kina og India siden februar. Det stemmer også over ends med Reuters' undersøkelse artikkel fra 25. januar. Ifølge nyhetsbyråets kilder har Nord-Korea solgt kull til Sør-Korea og Japan via Russland det siste året, også etter at kull-sanksjonen ble innført 5. august i fjor.

Kull er Nord-Koreas største eksportartikkel, og forbudet vil koste regimet flere milliarder kroner i året. Dette skal bidra til å bremse atomprogrammet.

Ifølge FN skal det være snakk om 23 kulltransporter etter 5. august i fjor. Disse skal ha gått fra Nord-Korea til Russland, Kina, Sør-Korea og Vietnam. Hvis disse stemmer, er også dette brudd på sanksjonene, skriver Reuters.

- Nord-Korea laget villedende navigasjonsmønstre, manipulerte signaler, endringer og svindelaktig dokumentasjon for å skjule opprinnelsen til kullet, heter det i rapporten.

Reuters skriver at de har forsøkt å få en kommentar Nord-Korea i forbindelse med arbeidet av artikkelen uten å få svar. De skriver også at de har forsøkt å få svar fra den syriske regjeringen uten å få svar.

Salg til Myanmar

Ifølge FN-rapporten har Myanmar mottatt ballistiske missilsystemer fra Nord-Korea, sammen med konvensjonelle våpen.

Myanmars FN-ambassadør nekter for at regjeringen har samarbeidet med Nord-Korea.

- Vi har overhodet ingen pågående våpenforhold med Nord-Korea, sier Hao Do Suan, og sier at de forholder seg FNs sanksjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!