Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN klaget på krigs-forbryterjakten ett kvarter før pågripelsen av Mladic

FN presset Serbia for dårlig krigsforbryterjakt. Så slo de til mot Mladic.

HOVEDAKTOREN OG PRESIDENTEN: Serge Brammertz møtte Boris Tadic så seint som 11. mai. Brammertz har vært kraftig irritert over at Ratko Mladic ikke har vært pågrepet. Foto: AP/Darko Vojinovic/Scanpix
HOVEDAKTOREN OG PRESIDENTEN: Serge Brammertz møtte Boris Tadic så seint som 11. mai. Brammertz har vært kraftig irritert over at Ratko Mladic ikke har vært pågrepet. Foto: AP/Darko Vojinovic/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere serbiske generalen Ratko Mladic ble i dag pågrepet etter 15 år på rømmen.

Pågripelsen skjedde samme dag som det ble kjent at FN kom med kraftig kritikk mot Serbia for at Mladic og Goran Hadzic fortsatt var på frifot.

- Pågripelsen er den største plikten Serbia har. Tidligere forsøk fra Serbia på å få pågrepet etterlyste krigsforbrytere har ikke vært gode nok. Hvis ikke dette arbeidet forbedres kraftig vil de etterlyste aldri bli pågrepet, skriver Serge Brammertz, hovedaktor ved FNs domstolen i Haag, i en rapport som delvis er blitt offentliggjort på euobserver.com.

Undergraver The Telegraph anslår at detaljene i rapporten ble kjent omtrent 15 minutter før de første meldingene om pågripelsen av Mladic ble publisert.

- At de to fortsatt er på frifot undergraver krigsforbryterdomstolen og det internasjonale samfunnets innsats for et rettferdig krigsoppgjør, heter det i rapporten fra Brammertz.

Hovedaktoren hevdet samtidig at serberne hadde få ledetråder i jakten på Mladic og at de ikke etterforsket bredt nok.

New York Times hevdet i oktober i fjor at Mladic hadde levd i Beograd i årevis. Tidvis mellom 2003 og 2006 bodde han i et nabolag av høyblokker i Jurij Gagarins gate i byen. FN har vært misfornøyde med serbernes manglende etterforskning av personene som har skjult ham.
- Ødeleggende Euobserver kommenterer at rapporten var direkte ødeleggende for Serbias ambisjoner om å bli med i EU. Serbias president Boris Tadic nevnte EU-ambisjonene rett etter at han bekreftet pågripelsen på en pressekonferanse i dag.

- Jeg er veldig stolt over denne operasjonen og vil takke alle involverte. Det er bra for Serbia at denne siden i vår historie er lukket. Det gir nye muligheter for en bedre framtid for alle land i regionen, og jeg håper at døren inn i EU vil være åpen nå, sier Tadic.

Tadic sier at myndighetenes neste mål nå er å arrestere Goran Hadzic.