FN krangler mens barn sulter

NEW YORK (Dagbladet): I morgen starter FNs sikkerhetsråd harde diskusjoner for å lette på handelsblokaden mot Irak. Norge skal ha spilt en viktig rolle i kulissene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk presse framstiller det som om USA er hjernen bak de såkalte smarte sanksjonene, men etter det Dagbladet erfarer har Norge hatt en betydelig rolle i endringen av både USA og Storbritannias beinharde sanksjonsiver.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland og statssekretær Raymond Johansen har hatt flere besøk i Washington og New York de siste fem månedene.

Norges forslag om å målrette straffetiltakene mot Irak slik at mat, medisiner og andre livsnødvendige varer skal slippe inn til det irakiske folket, har nådd fram. USAs utenriksminister Colin Powell gjorde det tidlig klart at han ville støtte sanksjoner som ikke rammet folket, men Saddam Husseins krigsmaskin.

Russisk motstand

Forslaget om såkalte smarte sanksjoner er en klar omlegging av både USAs og Storbritannias Irak-politikk som også franskmennene ønsker velkommen. Det som kan trekke diskusjonene i langdrag, er Russlands motforslag om å forlenge olje-for-mat-programmet i seks nye måneder før man endrer sanksjonene. Kina støtter Russland, og Saddam Hussein har sagt klart nei til mildere sanksjoner. Han vil ha alle sanksjoner opphevet. Mildere sanksjoner vil dessuten tydeligere vise at oljepengene som FN-styrer, ikke blir brukt til mat og medisiner, slik Saddam Husseins regime har muligheten til.

Olje-for-mat-programmet går ut 3. juni, men få tror Sikkerhetsrådet klarer å bli enige om smarte sanksjoner innen det fornyes.

Får åpne flyplass

Sikkerhetsrådet starter diskusjoner etter at et britisk forslag, som populært kalles smarte sanksjoner, er diskutert på ekspertplan. Det britiske forslaget er formulert i nært samarbeid med USA og går ut på at landet fritt skal kunne importere sivile varer som ikke kan brukes i krigsindustrien. Det betyr at Bagdads flyplass åpnes for internasjonal trafikk. Det som blir stående igjen av de 11 år gamle straffetiltakene, er streng kontroll på varer som kan anvendes til såkalt dobbeltbruk, både sivilt og militært. Man vil også være svært strenge med kontrollen over Iraks oljeinntekter og ikke minst med smuglingen av olje til Iraks nærmeste naboer.

VENTER PÅ MAT: Ti år etter Golfkrigen lider fremdeles sivilbefolkningen. Norge er pådriver for mer målrettede, såkalte «smarte» snaksjoner.