FN krever 11 millioner i erstatning fra Israel

Mener de opptrådte grovt sjødesløst og med overlegg angrep sju FN-bygg.

BOMBET GAZA-STRIPEN: Gaza-stripen ble utsatt for omfattende bombing under krigen som Israel dømte Operation Cast Lead. Nå møter landet kraftig kritikk fra FN for krigføringen. Foto: EPA/PAVEL WOLBERG/Scanpix
BOMBET GAZA-STRIPEN: Gaza-stripen ble utsatt for omfattende bombing under krigen som Israel dømte Operation Cast Lead. Nå møter landet kraftig kritikk fra FN for krigføringen. Foto: EPA/PAVEL WOLBERG/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

FN anklager Israel for å ha angrepet sju FN-installasjoner med fullt overlegg under Gazakrigen og krever erstatning. Israel avviser anklagene.


I en avhengig granskingsrapport om ni angrep på FN-bygninger og skoler på Gazastripen, heter det at Israel opptrådte grovt skjødesløst og hensynsløst i angrepene på seks av bygningene, blant annet under et angrep på en skole der hundrevis av palestinere hadde søkt tilflukt.


Israel anklages også for løgn når de hevder at palestinere inne i skolen og i FNs hovedkvarter skjøt mot de israelske soldatene.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som oppnevnte kommisjonen i februar, gjorde det klart da rapporten ble framlagt tirsdag at FN vil kreve erstatning på 11 millioner dollar fra Israel.


Israel avviser

Israel avviste straks rapporten, kalte den ensidig og sa den ikke tar hensyn til at Israel fører krig mot en terroristorganisasjon som Hamas. Israels hær gjennomførte tidligere i år sin egen gransking uten å finne alvorlige overtramp.


I en erklæring fra utenriksdepartementet heter det at FN bare har hørt på Hamas versjon av hendelsene og at FN derfor fører verden bak lyset.


Kommisjonen, som ble ledet av briten Ian Martin, kom til at Israel var ansvarlig for sju av angrepene, Hamas for ett av dem, og det var ikke mulig å fastslå hvem som sto bak det niende

Ban støtter rapporten

Ban Ki-moon sa det er hevet over tvil at det var israelske våpen, blant annet hvitt fosfor, som ble brukt mot FN-byggene, deriblant flere skoler, et sykehus og FNs hovedkvarter på Gazastripen.


Ban gjorde det klart at han støtter kommisjonens konklusjoner og at den 27 sider lange oppsummeringen av rapporten gir et pålitelig og objektivt bilde av rapportens innhold. Selve rapporten blir ikke offentliggjort fordi den er delvis basert på konfidensiell informasjon.


Selv om Ban gjorde det klart at FN vil søke erstatning, roste han Israel for å ha samarbeidet med FN under kommisjonens arbeid og han sa at det ikke blir flere rapporter om krigen.


Krever beklagelse

I rapporten kreves det også at Israel offentlig beklager og innrømmer at påstandene om at palestinere skjøt mot de israelske soldatene fra skolen i Jabaliya 6. januar og FN-hovedkvarteret 15. januar, var usanne.


I angrepet på Jabaliya-skolen ble mellom 30 og 40 palestinere drept, og rapporten skriver at det var granater avfyrt av den israelske hæren som traff området ved siden av skolen og en bolig i nærheten.


Israel hevder at Hamas brukte skolen til å skyte raketter mot Israel, men i rapporten blir det fastslått at det ikke var noen skyting fra skolens område og ingen eksplosiver i skolebygningen.


I rapporten heter det at israelske påstander om at palestinere skjøt fra skolen «var usanne og fortsatte å bli framsatt etter at det burde ha vært klart at de var usanne, og de ble ikke trukket tilbake som de burde og beklaget offentlig».

FN hadde også gitt Israel koordinatene til skolen for å hindre at den og de flere hundre internflyktningene inne i skolen skulle bli utsatt for angrep.


(NTB)

OMFATTENDE SKADE:  Den 22 dager lange krigen etterlot Gaza med betydelige merker. Her leker palestinske barn i en ødelagt bil foran et av husene som ble truffet av bomber. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS
OMFATTENDE SKADE: Den 22 dager lange krigen etterlot Gaza med betydelige merker. Her leker palestinske barn i en ødelagt bil foran et av husene som ble truffet av bomber. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer