FN krever adgang til Sri Lankas flyktningleirer

Myndighetene på Sri Lanka beskyldes for å hindre hjelp til tamilske flyktninger.

KREVER ADGANG: FN og Røde Kors er meget bekymret for situasjonen blant hundretusener av tamilske flyktninger nord på øya.  AFP PHOTO/PEDRO UGARTE/FILES
KREVER ADGANG: FN og Røde Kors er meget bekymret for situasjonen blant hundretusener av tamilske flyktninger nord på øya. AFP PHOTO/PEDRO UGARTE/FILESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

LTTE-geriljaens kamp for selvstyre på Sri Lanka har kostet opptil 100.000 menneskeliv, konstaterer FN. Samtidig beskyldes myndighetene på Sri Lanka for å hindre hjelp til tamilske flyktninger.

- Vi anslår at mellom 80.000 og 100.000 mennesker mistet livet i løpet av de 27 årene konflikten pågikk, sier talskvinne for FNs nødhjelpskoordinator, Elisabeth Byrs.

FN krevde onsdag å få adgang til flyktningleirene og beskyldte srilankiske myndigheter for å stenge organisasjonen ute. FN er blant annet bekymret over at det ennå ikke er kommet en oversikt over syke og sårede som fortsatt befinner seg inne i krigssonen.

Full adgang

- Vi må få adgang, jeg gjentar: full adgang, uten den minste hindring, sier Byrs.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon drar fredag til Sri Lanka for å ta flyktningleirene i øyesyn.

Samtidig sier Røde Kors-representanter at situasjonen for de over 200.000 flyktningene fra krigsområdet er «meget kritisk».

Andres Lindner, leder for en gruppe fra tysk Røde Kors i området, sier situasjonen er en av de mest dramatiske i hele verden nå.

- Som etter Rwanda

- Dette ligner på det jeg så etter folkemordet i Rwanda, sier han. Rundt 800.000 mennesker ble massakrert i Rwanda våren 1994.

Han forteller at det er registrert minst 9.000 tilfeller av hepatitt A og 2.600 tilfeller av brennkopper i leirene. Forsyningene av vann er langt under det som anbefales, og de hygieniske forholdene er dårlige.

Regjeringen i Colombo proklamerte mandag at borgerkrigen på øya var over, etter at regjeringsstyrker hadde inntatt opprørernes siste tilholdssted.

(NTB)