Norge bryter menneskerettigheter

FN-kritikk av Norge

Norges oljefond må slutte å investere penger i selskap på den israelskokkuperte Vestbredden. Norge må også gjøre mer for å hjelpe unge asylsøkere, samt å gi papirløse helsehjelp og revurdere oljeleting i Barentshavet.

HJELPER MANGE: Hver år får mange av Norges papirløse mennesker og fattige, tilreisende EØS-borgere uten helseforsikringskort livsnødvendig hjelp på Helsesenteret for papirløse. Nasim Alimoradi er sjøl papirløs, men også frivillig miljøarbeider. Her sammen med en annen frivillig: Aud-Mina Nilsen. Foto: Nina Hansen
HJELPER MANGE: Hver år får mange av Norges papirløse mennesker og fattige, tilreisende EØS-borgere uten helseforsikringskort livsnødvendig hjelp på Helsesenteret for papirløse. Nasim Alimoradi er sjøl papirløs, men også frivillig miljøarbeider. Her sammen med en annen frivillig: Aud-Mina Nilsen. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norge liker å framheve seg som et land som jobber aktivt for menneskerettigheter, fred og forsoning. Men nok en gang får Norge kritikk i en FN-høring om Norges tilstand.

- Norge blir kritisert av FN for å bryte menneskerettighetene ved ikke å tilby nødvendig helsehjelp til papirløse migranter og tilreisende EØS-borgere uten europeisk helseforsikringskort, sier Linnea Näsholm, virksomhetsleder på Helsesenteret for papirløse.

Kritikk igjen

Det er FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter som gir ut den sjette rapporten om Norge. Også i forrige rapport, i 2013, fikk Norge kritikk for å «diskriminere mennesker» når det gjelder å tilby helsetjenester, ifølge FriFagbevegelse.

- Vi er ikke overrasket at FN igjen har konkludert med at Norge bryter menneskerettighetene på dette området. FN er også bekymret over forskriften som kom i 2011, som begrenset rettighetene ytterligere. På Helsesenteret kjenner vi flere pasienter som da mistet fastlegen og tilgang på allmennlege og primærhelsetjenester i kommunen. Vi ser alvorlig konsekvenser av dette, sier Näsholm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer