FN kritiserer europeisk narkotikapolitikk

FNs organ for internasjonal narkotikakontroll, INCB, kritiserer en rekke europeiske land for unnfallenhet i kampen mot narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INCP kritiserer i sin årsrapport flere europeiske nasjoner for ikke å gripe tilstrekkelig inn mot stigende misbruk av kokain og andre harde stoffer. INCB advarer også mot en tendens i rike land til overforbruk av piller mot stress og overvekt.

De store medisinfirmaene har en del av skylden for misbruket på grunn av sine aggressive markedsføringskampanjer, hevder INCP. Dovne leger får også sitt pass påskrevet.

FNs narkotikaeksperter sier at kokain og andre harde stoffer vinner stigende utbredelse, mens forbruket av hasj, som er mest utbredt, har stagnert.

Årsakene

Myndighetene i flere industriland kritiseres for å satse for mye på å begrense skadevirkningene av narkotikamisbruk framfor å angripe årsakene til problemene.

Sveits blir kritisert for å ville legalisere hasj, fordi det kan få følger også for nabolandene, og utvikle nye reisemål for narkotikaturisme.

INCP har også tidligere kritisert europeiske land. I fjor kritiserte FN-institusjonen land som har opprettet spesielle sentre for narkomane, der det utdeles narkotika under hygieniske og ordnede forhold.

Kokain øker

I Europa øker kokainmisbruket spesielt i Storbritannia, Belgia, Frankrike, Hellas, Luxembourg, Nederland og Sverige. Misbruket øker også Øst-Europa.

Rapporten gir et overblikk på 80 sider over utviklingen av narkotikaproblemer i hele verden. Det fremheves at kampen mot narkotikasmugling er trappet opp i Sør-Amerika og Asia, men at nye brukermønstre er under utvikling i Europa, USA og Canada.

Europa har blitt en storeksportør av amfetaminaktige stoffer, blant annet ecstasy. Ecstasy blir stadig mer utbredt over hele verden, spesielt blant ungdom. Mens vestlige ungdommer framfor alt er misbrukere av partydop, blir stadig flere afrikanske kvinner og barn narkomane som en følge av krig, kriminalitet og fattigdom.

(NTB)<