FN kritiserer Google for å være sexistisk

- Dette speiler ikke våre holdninger, sier Google til Dagbladet.

KAMPANJE: FN har startet en kampanje mot Google, som tar utgangspunkt i googlesøk FN-organet gjennomførte 9. mars 2013.  FN har plassert det de mener er «sexistiske» søkeforslag over munnen til bilder av kvinner. Foto: MEMAC OGILVY/MATHER DUBAI/FN
KAMPANJE: FN har startet en kampanje mot Google, som tar utgangspunkt i googlesøk FN-organet gjennomførte 9. mars 2013. FN har plassert det de mener er «sexistiske» søkeforslag over munnen til bilder av kvinner. Foto: MEMAC OGILVY/MATHER DUBAI/FNVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Kvinner bør være hjemme», «Kvinner burde være slaver», «Kvinner bør være på kjøkkenet» og «Kvinner burde ikke snakke i kirken».

Dette er noen av resultatene FN-organet for kvinners rettigheter og likestilling fant ut da de ba om søkeforslag hos Google på setningen «Woman should... » (kvinner bør red.anm.).

Nå har FN startet en kampanje mot Google, som tar utgangspunkt i googlesøk FN-organet gjennomførte 9. mars 2013.  FN har plassert det de mener er «sexistiske» søkeforslag over munnen til bilder av kvinner.

- Sjokkert «Da vi oppdaget disse søkeforslagene ble vi sjokkert over hvor negative de var, og vi bestemte oss for å gjøre noe med det», skriver Christopher Hunt, som står bak kampanjen.

«Kampanjen viser hvor langt igjen vi har før vi har oppnådd likestilling», sier Kareem Shuhaibar, som også står bak kampanjen.

...DRIKKE MER KAKAO: En uhøytidelig undersøkelse Dagbladet gjennomførte i dag, viser langt mindre sexistiske forslag hos den norske versjonen av Google.
...DRIKKE MER KAKAO: En uhøytidelig undersøkelse Dagbladet gjennomførte i dag, viser langt mindre sexistiske forslag hos den norske versjonen av Google. Vis mer

Google mener derimot de ikke kan lastes.

- Googles søkeforslag avspeiler det som det blir søkt mest på, ikke hva som er Googles holdning, sier talsperson for Google, Christine Sørensen, til Dagbladet.

En uhøytidelig undersøkelse Dagbladet gjennomførte i dag, viser langt mindre sexistiske forslag hos den norske versjonen av Google.

Da vi skrev «kvinner bør...», ble svaret «... gå uten truse, ... ikke få barn, og ... drikke mer kakao».
Da vi skrev «kvinner kan ikke...», ble svaret «... politikk, ... kjøre, ... lese kart og ... få alt».
Da vi skrev «kvinner burde ikke...», ble svaret «... få barn og ... tale i forsamlinger».
Da vi skrev «kvinner trenger...», ble svaret «Forsvaret trenger flere kvinner»,«... mer jern», «hvorfor menn trenger kvinner» og «hvor mange kalorier trenger kvinner».  

- Bisarre forslag FN-organet skriver i en pressemelding at kampanjen oppmuntrer alle til å fortsette kampen mot kjønnsdiskriminering og at den forhåpentligvis resulterer i en konstruktiv dialog.

FN kritiserer Google for å være sexistisk

Men den britiske journalisten Arwa Mahdawi skriver i en kommentar i The Guardian at det noen ganger kan være vanskelig å lese politikk ut fra googlesøkeforslag.

«Det bør påpekes at søkeforslag hos Google ikke alltid er ren nøyaktig refleksjon av den kollektive psyken. Søkeforslagene kan noen ganger være så bisarre at de har resultert i en egen twitterkonto (@GooglePoetics), dedikert til surrealistiske forslag».

Et typisk slik dikt er:
my God I'm a tomato
my God I'm delicious
my God I'm pregnant I wonder who did it

Mahdawi skriver videre i The Guardian at «verden sett gjennom Googles søkeforslag er en sær og ikke alltids vakker verden. Det er en verden hvor David Cameron er en "firfisle", Obama er en "muslim", Putin er en "badass" og hvor Miley Cirus fortsatt rister på rompa ("still twerking" red.anm.)».

FN kritiserer Google for å være sexistisk

Likevel mener Mahdawi at FN-organets funn er en «bekymringsfull indikator på hvordan vi lar teknologi fullføre våre tanker for oss». Og hvordan det ikke alltid kommer like heldig ut.

FN kritiserer Google for å være sexistisk