Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN kritiserer norsk asylavslag

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Hver dag feier familiefaren kirkegulvet for å roe tankene. Kanagadsabai (38) har søkt tilflukt i Frikirken i Fredrikstad. I hjemlandet ble han utsatt for tortur. Nå får norske myndigheter FN-kritikk fordi dette ble oversett da de avslo asylsøknaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs høykommissær for flyktninger kritiserer at torturen Kanagadsabai Tharumaseelan gjentatte ganger har fortalt om, verken er analysert eller nevnt i svar fra norske utlendingsmyndigheter.

Tør ikke gå ut

Siden oktober har Frikirken i Fredrikstad vært 38-åringens hjem. Han deler hverdagen innelåst i kirken sammen med sin landsmann, Arulselvan Saravanamuthu (37). De to mennene tør ikke bevege seg en meter utenfor døra i frykt for å bli sendt tilbake til Sri Lanka, som de forlot i 1996.

- Jeg støttet tigrene (LTTE), men ikke som kriger. Jeg lagde blant annet mat til dem. En i min nærmeste familie er sentral i tigrene, derfor kom også jeg i søkelyset til regjeringsstyrkene, forteller Kanagadsabai Tharumaseelan.
Tårene kryper fram når han ser på et fotografi av dem han så seg tvunget til å forlate: Kona Santharuby og de ni år gamle døtrene Janani og Najani er fremdeles i hjemlandet. Tankene på dem slipper aldri taket.

- Ble begravd

Så seint som i 1995 skal Kanagadsabai ha blitt utsatt for tortur. 38-åringen har fortalt at han ble gravd ned i en kasse med sand der bare hodet stakk fram. Han forteller at han ble truet på livet, at han ble bundet til en tøysekk med chillipulver.

I et kjellerrom i Frikirken står to feltsenger langs veggen. Før var dette speidernes møterom. Nå står mel, gryn, olje og ris i bokhylla. I en pappkartong ligger mennenes klær.

Det er gullende rent overalt i den romslige kirken midt i Fredrikstad. Hver dag vasker og feier kirkeasylantene gulvene. Ved arrangementer hjelper de til. Men det er ikke bare for å gjøre nytte for seg i takknemlighet, arbeidet får tida til å gå. Tre måneder i kirkeasyl tærer.

Søvnproblemer

- Det er vanskelig å sove. Ofte går jeg opp i kirkerommet om natta for å se ut av vinduet eller be, sier Kanagadsabai.

- Mest av alt skulle jeg ønske at forholdene hjemme bedret seg. Jeg ønsker å leve med familien min i frihet. Inntil det skjer, ber jeg om en rask avgjørelse fra justisministeren, sier familiefaren.

Leder Ole Bernhard Sørbøe i Frikirken har engasjert seg sterkt i saken til de to kirkeasylantene menigheten har tatt under sine vinger.

- Med tanke på politiets praksis i slike saker, er det åpenbart at vi i høyeste grad trenger et ombud for menneskerettigheter, mener Sørbøe.

For snart to måneder siden ble Kanagadsabai Tharumaseelans siste asylsøknad sendt til justisminister Aud-Inger Aure. Advokat Trygve Tveter vedla FN-kritikken, men hittil har svar uteblitt.

- Det er overraskende at utlendingsforvaltningen overhodet ikke synes å vektlegge tortur, og sjokkerende at uimotsagte påstander om dette ikke er en del av premissene for vedtak. Torturerte bør få beskyttelse i Norge, sier advokat Tveter.

ENSOMT: Kanagadsabai Tharumaseelan (38) har lange dager i kirkeasyl. Renhold av Frikirken i Fredrikstad er et godt arbeid å ha når tankene presser på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!