FN kritiseres av begge leire

FNs sikkerhetsråd ble utsatt for hard kritikk fra både Israel og palestinerne fredag etter at Israel fikk satt en stopper for granskingskommisjonen til Jenin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den palestinske representanten Nasser al-Kidwa kritiserte rådet for ikke å ha gitt generalsekretær Kofi Annan full støtte da han først opprettet kommisjonen, og til slutt ble tvunget til å gi opp som følge av israelsk trenering.

Annan oppløste kommisjonen torsdag før den en gang satte sin fot i Midtøsten, som følge av at Israel la den ene hindringen etter den andre i veien for ham.

- Det at Israel nekter å samarbeide med kommisjonen er et bevis for at den israelske hæren begikk fryktelige grusomheter mot vårt folk i flyktningeleiren i Jenin, sa al-Kidwa.

Israels FN-ambassadør Yehuda Lancry refererte igjen Israels grunner for å gå imot kommisjonen, og beskyldte Sikkerhetsrådet for å ha vært likegyldig til de israelske ofrene for terrorangrep.

Lancry beskyldte palestinerne for bevisst feilinformasjon og for å ha overdrevet antall mennesker som ble drept i løpet av den ni dager lange kampen om flyktningeleiren.

- Dersom det internasjonale samfunnet hadde visst for to uker siden det man i dag vet om hendelsene i Jenin, er det tvilsomt om det hadde vært ansett som nødvendig å lage en rapport, sa Lancry.

Debatten fredag ble avholdt etter at de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet fredag ikke greide å bli enige om hvordan de skulle reagere på at kommisjonen ble oppløst.

Al-Kidwa kalte det en skandale at Sikkerhetsrådet ga opp å sende kommisjonen, mens Egypts ambassadør sa at rådet har tapt troverdighet og autoritet.

Al-Kidwa fortalte at israelske helikoptere hadde avfyrt raketter inn i tett befolkede områder, at det ble brukt pansrede bulldosere til å rasere hus, noen ganger med mennesker inni, at israelerne hadde hindret hjelpesendinger og bergingsmannskaper i 11 dager, og at de hadde brukt menneskelige skjold.

- Alt dette er blitt fastslått, og utgjør krigsforbrytelser, sa han, selv om det er for tidlig å si om det har vært en massakre.

Lancry på sin side svarte at sivile ble drept fordi væpnede palestinere opererte i befolkede områder og bygde opp et terrornettverk i leiren.

NTB-AFP