Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-landene nøler

Mange land redd for å sende soldater til Libanon. FN trenger 15.000 mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge BBCs korrespondent i New York, der hastemøtet holdes i dag, er det dyp bekymring innad i FN fordi så mange land nøler med å bidra med soldater til FNs fredsbevarende styrke på 15 000 mann.

Allerede om 10 til 15 dager skal FN sende ned den første puljen, på 3500 mann, av den resolusjons-vedtatte styrken.

Forsinkelser

Nå frykter flere at ytterligere forsinkelser vil legge press på en allerede skjør våpenhvile mellom Israel og Hizbollah. Det er allerede 2000 FN-soldater i Libanon, men disse er bare bevæpnet til å forsvare seg selv.

FNs fredsbevarende styrke skal støttes opp av 15 000 soldater fra den libanesiske hæren. Og regjeringen der haster med å få sendt ned sine soldater til Sør-Libanon. Landest forsvarsminister, Elias Murr, sier at de libanesiske styrkene kan være klare til å plasseres i sør innen få dager. Allerede i slutten av denne uken kan de være plassert i sør.

Israel, som så vidt har begynt tilbaketrekningen fra Sør-Libanon, sier at en fullstendig tilbaketrekning vil skje innen de ti neste dagene.

Ifølge våpenhvile-resolusjonen skal FNs fredsbevarende styrke ta kontrollen over de områdene Israel trekker seg ut fra før den libanesiske hæren tar over. Dette for å hindre at Hizbollahs geriljahær tar kontrollen over områdene når Israel har trukket seg ut.

Ifølge våpenhvile-resolusjonen skal også Hizbollah avvæpnes. UNIFIL-styrken FN skal sende ned vil ikke ha mandat til å avvæpne Hizbollah. Men skal bistå den libanesiske hæren i dette arbeidet, melder TV2 nyhetene.

VENDER HJEM: Tusenvis av libanesere haster hjem etter bare to dager med våpenhvile.
VENDER HJEM: Tusenvis av libanesere haster hjem etter bare to dager med våpenhvile. Vis mer

Vender hjem

Til tross for at Israel advarer mot at det ennå ikke er trygt, haster libanesiske flyktninger med å vende tilbake til sine hjem.

Tusenvis av flyktninger har på to dager med våpenhvile tatt den utrygge turen hjem til sør.

Samtidig som hjelpeorganisasjoner får fraktet inn de sårt trengte forsyningene med mat og medisiner.

image: FN-landene nøler