KONTROVERSIELL SPALTIST: Katie Hopkins har sin egen spalte i Storbritannias mest kjøpte avis - The Sun. Hennes spalte om flyktninger i Middelhavet har skapt massive reaksjoner. Og noen anmeldelser. Foto: Stella Pictures
KONTROVERSIELL SPALTIST: Katie Hopkins har sin egen spalte i Storbritannias mest kjøpte avis - The Sun. Hennes spalte om flyktninger i Middelhavet har skapt massive reaksjoner. Og noen anmeldelser. Foto: Stella PicturesVis mer

FN-leder raser mot The Sun-spaltisten som sammenliknet flyktninger med kakerlakker

Sier språket likner det som ble brukt før folkemordet i Rwanda og i Nazi-Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stormet rundt den britiske spaltisten Katie Hopkins etter hun sammenliknet flyktninger på vei til Europa med «kakerlakker» i Storbritannias mestselgende avis, The Sun.

Hopkin sa at noen britiske byer er som «betente sår, plaget av svermer av flyktninger og asylsøkere som henter ut trygd som om det er Monopol-penger», og sammenliknet flyktningene i Middelhavet med omgangssyken og «en pest av utemmede mennesker».

Nå går FNs høykommissær for menneskerettigheter ut og slakter innlegget. Han sammenlikner innlegget med retorikken som ble brukt under Nazi-Tyskland og folkemordet i Rwanda.

UTMATTET:  To personer ligger utmattet på stranda Maspalomas på Gran Canaria. De ankom i en fiskerbåt, på sin ferd fra Afrika til Europa. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB Scanpix
UTMATTET: To personer ligger utmattet på stranda Maspalomas på Gran Canaria. De ankom i en fiskerbåt, på sin ferd fra Afrika til Europa. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Språket er veldig likt det som ble brukt av Rwandas Kangura-avis og Radio Mille Collines i tiden som ledet fram til folkemordet i 1994, sier høykommissær Zeid Raad Al Hussein i en uttalelse, og påpeker at disse personene i ettertid har blitt dømt for å oppfordre til folkemord.

Sammenlikner med nazist-propaganda Advokatorganisasjonen Society of Black Lawyers har anmeldt Hopkins etter innlegget, fordi de mener det er noe av det mest støtende og rasistiske som har vært publisert i en britisk avis på flere år. Og fordi de mener innlegget kan bidra til at personer med afrikansk bakgrunn i Storbritannia utsettes for vold og rasisme.

FNs høykommissær for menneskerettigheter ber britiske myndigheter ta denne anmeldelsen på alvor.

- Disse ondskapsfulle verbale angrepene på flyktninger og asylsøkere i Storbritannias tabloidaviser har stått ubestridt under loven altfor lenge, sier Al Hussein.

Han går også i strupen på redaktørene i The Sun.

- Nazistmediene beskrev de folkene deres overordnede ville eliminere som rotter og kakerlakker. Denne typen språk er helt tydelig betent og uakseptabelt, spesielt i en nasjonal avis. Redaktørene i The Sun tok en redaksjonell avgjørelse om å trykke denne artikkelen, og - hvis den blir funnet lovstridig - så burde de holdes ansvarlig på samme måte som forfatteren, sier Al Hussein.

Society of Black Lawyers har også anmeldt The Sun-redaktøren David Dinsmore for å ha satt teksten på trykk.

- Et problem i tabloidavisene
Minst 1750 flyktninger har så langt i år dødd i Middelhavet i et forsøk på å komme seg over til Europa. Dagbladet har de siste dagene levert flere reportasjer fra Europas grenser, blant annet denne: «Barn i synkeferdige farkoster har sett gutter og jenter bli voldtatt foran dem. Og situasjonen blir bare verre».

- Vis meg bilder av kister, vis meg kropper som flyter i vannet, spill fiolin og vis meg tynne mennesker som er lei seg - jeg bryr meg fortsatt ikke, skrev Hopkins i det omdiskuterte innlegget.

SLAKTER THE SUN:  FNs høykommissær for flyktninger, Jordans Zeid Raad Al Hussein, slakter britiske tabloidavisers omtale av asylsøkere og flyktninger. Han mener retorikken i The Sun-innlegget minner om retorikken fra folkemordet i Rwanda i 1994 og propagandaapparatet i Nazi-Tyskland. Foto: Martial Trezzini / AP Photo / NTB Scanpix
SLAKTER THE SUN: FNs høykommissær for flyktninger, Jordans Zeid Raad Al Hussein, slakter britiske tabloidavisers omtale av asylsøkere og flyktninger. Han mener retorikken i The Sun-innlegget minner om retorikken fra folkemordet i Rwanda i 1994 og propagandaapparatet i Nazi-Tyskland. Foto: Martial Trezzini / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Hun har i store trekk svart på kritikken på Twitter med å takke for støtten hun har fått fra andre, og be folk fokusere sinnet sitt mot regjeringene som gjør at flyktningene må flykte i utgangspunktet. Høykommissæren mener holdningene i innlegget er et problem i britisk presse. Og trekker fram følgende eksempel:

- I 2003 så kjørte The Daily Express 22 negative forsidesaker om asylsøkere og flyktninger på 31 dager. Asylsøkere og migranter har, dag etter dag, i årevis, blitt knyttet opp mot voldtekter, drap, sykdommer som hiv og tuberkulose, tyveri og alle mulige andre lovbrudd og dårlig oppførsel du kan forestille deg. På forsiden av avisene, på dobbeltsider, i tegneserier, ledere og selv på sportssidene hos nesten alle Storbritannias tabloidaviser, sier Al Hussein.

Han sier disse historiene ofte blir vridd eller tatt ut av sammenheng.

Verken The Sun eller Hopkins har ønsket å kommentere dette, ifølge The Guardian. En talsmann for det britiske presseforbundet, tilsvarende det norske Pressens Faglige Utvalg (PFU), sier imidlertid at de har fått inn over 300 klager på innlegget. Og de skal nå undersøke om det bryter med god presseetikk.

KRABBER I LAND: Dette bildet fra Gran Canaria i 2006 viser en flyktning som nettopp har ankommet øya. Sammen med 38 andre flyktninger forsøkte han å nå Europa på en flåte. Foto: Juan Medina/Reuters
KRABBER I LAND: Dette bildet fra Gran Canaria i 2006 viser en flyktning som nettopp har ankommet øya. Sammen med 38 andre flyktninger forsøkte han å nå Europa på en flåte. Foto: Juan Medina/Reuters Vis mer