TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer

Erna Solberg og Donald Trump

FN lo av Trump: - Jeg oppfattet det ikke som hånlatter

Statsminister Erna Solberg satt i salen da USAs president høstet latter i FNs hovedforsamling.

NEW YORK (Dagbladet): Da USAs president Donald Trump entret talerstolen i FNs hovedforsamling tidligere i kveld, ble det liv og røre blant verdens ledere og delegater.

- På mindre enn to år har min administrasjon oppnådd mer enn noen annen administrasjon i amerikansk historie, startet Trump.

Da brøt det ut høy latter i salen.

- Ikke hånlatter

- Hvordan opplevde du situasjonen da salen brøt ut i latter? Og lo du selv?

LYTTET TIL TRUMP: Statsminister Erna Solberg. Foto: Statsministerens kontor
LYTTET TIL TRUMP: Statsminister Erna Solberg. Foto: Statsministerens kontor Vis mer

- Det var en latter på to måter. Det er latter som sier at han har fått til mye. Det har han, men også mye uro, sier statsminister Erna Solberg i New York og fortsetter:

- Det har vært mye disrupsjon i den internasjonale, politiske verden. I så måte har han skapt mange endringsprosesser og noen større utfordringer. Jeg oppfattet det ikke som hånlatter. Jeg oppfattet det som at man kunne se motsetningene i det, sier Solberg til Dagbladet.

Fra talerstolen skrøt Trump av hvordan IS er kneblet i Syria, før han tok et knallhardt oppgjør med Iran som han mener «sprer død og ødeleggelse i regionen».

- Vi ber alle land om å isolere Irans regime. Landets ledere plyndrer Irans ressurser. Det er et korrupt diktatur som ikke respekterer landegrenser. Irans naboer betaler dyrt, sier Trump.

Deretter forsvarte presidenten USAs beslutning om å trekke seg fra iranavtalen, og understreket at USA støtter det iranske folket.

- Iranavtalen førte til at landets militærbudsjett økte med 40 prosent.

- Urovekkende

- Det var ikke noe uventet budskap fra USAs president. Det var en oppsummering av hans syn på verden. Og han gikk til et kraftfullt angrep på Iran. Det bekrefter det han har sagt over lang tid, som jo dessverre er et veldig tydelig budskap om ikke globalisering og ikke fellesløsninger, men at alle må stå for sine egne rettigheter. Vi vet at summen av det er at det blir mindre handel og mindre velferd. Det er urovekkende, sier Erna Solberg.

Donald Trump skrøt også i sin tale av møtet han hadde med Nord-Koreas diktator Kim jong-in i Singapore i juni, og skrøt av Sør-Koreas president for at nord og sør har nærmet seg hverandre.

Presidenten takket lederne i Kina, Japan og Sør-Korea for støtten i arbeidet med å få i stand en nedrustningsavtale med Nord-Korea.

HARDT UT: USAs president Donald Trump gikk hardt ut mot sosialisme i sin tale til FNs hovedforsamling. Video: AP Vis mer