- FN må avgjøre Flyforbudssone

USA bestemmer ikke, fastslår Hillary Clinton. Norge kan bidra, hvis FN ber om det.

KAMPER: Opprørssoldater rømmer fra splintregnet under kraftig bombardement utenfor Bin Jawad 6 mars. Kampene raser for fullt i Libya, mens USA gjør det klart at FN må ta initiativet hvis verdenssamfunnet skal gripe inn. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Scanpix
KAMPER: Opprørssoldater rømmer fra splintregnet under kraftig bombardement utenfor Bin Jawad 6 mars. Kampene raser for fullt i Libya, mens USA gjør det klart at FN må ta initiativet hvis verdenssamfunnet skal gripe inn. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampene pågår både øst og vest for den libyske hovedstaden Tripoli i morgentimene i dag. Khadafis styrker skal ha gjennomført flere luftangrep mot opprørspossisjoner. Samtidig har hovedpersonen selv vært på morgensendingene og kalt opprørerne «forledete galninger hjernevasket av al-Qaida».

I går kveld skuffet han over hundre reportere i Tripoli, som måtte vente i over åtte timer for å se en hyttende Kadhafi haste seg inn og forbi på Hotel Rixos i Tripoli. Mens alle forventet at han ville komme med en kommentar, valgte han istedet å lukke seg inne på et rom og gi et eksklusivt intervju med en tyrkisk TV-kanal.

FN må ta avgjørelsen Det internasjonale presset øker for en flyforbudssone over landet som nå må sies å være i borgerkrig.

Men selv om USA, Storbritannia og andre vestlige nasjoner har drevet massiv opptrapping av sitt militære nærvær utenfor Libya de siste ukene, gjør USA de nå klart at de ikke vil foreta seg noe militært uten FNs godkjenning.

- Det er viktig at det ikke er USA som leder an, men at det er noe som kommer fra det libyske folket selv. Vi mener det er viktig at FN tar avgjørelsen, sa Clinton til Sky News.

Norge kan bidra Norge er blant andre vestlige land som også er klare på at FN må støtte en slik aksjon. Statssekretær Espen Barth Eide sier til NTB at det er uaktuelt for Norge å støtte en flyforbudssone uten at FN godkjenner det.

Samtidig har Norge militære ressurser til rådighet, skulle det komme en anmodning.

- Forsvaret har luftmaktressurser som kampfly og transportflykapasiteter, men er foreløpig ikke blitt bedt om å stille noe, sier forsvarssjefens talskvinne, major Heidi Kristin Langvik-Hansen, til Dagbladet.

- En krigserklæring USA har vært mer nølende enn Storbritannia og Frankrike når det gjelder å gå inn for en flyforbudssone. I 2003 ble USA skarpt kritisert for invasjonen av Irak som det ikke var FN-mandat for.

USA er redd for at en militær inngripen skal spille i hendene på Kadhafi, og forsvarsminister Robert Gates har gjort det klart at en flyforbudssone i virkeligheten er et angrep, siden radarer, antiluftskyts og flyplasser må settes ut av spill.

Ikke overraskende er Kadhafi enig i dette.

RALLER VIDERE: Kadhafi fortsetter sin usammenhengende og virkelighetsfjerne ralling fra talerstolen. I morges fikk TV-seerne høre om hjernevasking og galninger fra talerstolen i Tripoli. Bilde er fra i går kveld, da han møtte over 100 pressefolk på hotellet der de bor, uten å si ett ord. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah / Scanpix
RALLER VIDERE: Kadhafi fortsetter sin usammenhengende og virkelighetsfjerne ralling fra talerstolen. I morges fikk TV-seerne høre om hjernevasking og galninger fra talerstolen i Tripoli. Bilde er fra i går kveld, da han møtte over 100 pressefolk på hotellet der de bor, uten å si ett ord. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah / Scanpix Vis mer

- En flyforbudssone vil være en krigserklæring mot Libya, sier regimets viseutenriksminister Khalid Karim til CNN. De krever samtidig at den nyutnevnte FN-ambassadøren godkjennes av FN.

Skeptiske USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron ble over telefon tirsdag enige om å planlegge en rekke mulige svar på Libya-krisen, overvåking, skjerping av våpenembargoen, humanitær hjelp og også en flyforbudssone, melder NTB.

Storbritannia og Frankrike er i gang med å utarbeide et forslag til resolusjon i FNs sikkerhetsråd som kan legges fram om de mener det blir nødvendig.

Men flere vestlige land, ikke bare USA og Norge, er skeptiske, og det er slett ikke opplagt at Russland eller Kina ville støtte en flyforbudssone.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at utenlandsk militær innblanding ikke løser problemene.

BOMBER: Libyske kampfly fortsetter bombingen av opprørsposisjoner. Bildet er fra et luftangrep i Ras Lanuf  7 mars. 
 Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Scanpix
BOMBER: Libyske kampfly fortsetter bombingen av opprørsposisjoner. Bildet er fra et luftangrep i Ras Lanuf 7 mars. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/Scanpix Vis mer