FN maner til kulturell frihet

Kulturell frihet er en forutsetning for utvikling og stabilitet i en stadig mer mangfoldig verden og bør være en menneskerett, fastslår FNs utviklingsprogram UNDP i årsrapporten for 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utvikling handler om menneskers valgfrihet, ikke bare økonomisk og sosialt, men også i forhold til å kunne leve ut sin kulturelle identitet uten å bli ekskludert eller diskriminert, heter det i rapporten.

Kravet om anerkjennelse og likebehandling på tvers av etniske, religiøse og språklige skillelinjer er en av de største utfordringene i forhold til internasjonal stabilitet og menneskelig utvikling i det 21- århundre, fastslår UNDP.

Ifølge rapporten er det nødvendig å innføre en tydelig og bevisst flerkulturell politikk, både for å beskytte enkeltindividets kulturelle frihet og for å hindre konflikter mellom etniske og kulturelt definert grupper.

UNDP peker på at innvandrere bør få mulighet til fullferdig statsborgerskap og samtidig beholde tilknytningen til hjemlandet.

Innvandringen til Vest-Europa og Nord-Amerika har de siste tiårene nådd nye høyder. Mer enn halvparten av innbyggerne i Toronto og Los Angeles og en firedel av Londons befolkning er innvandrere.

På verdensbasis har antall mennesker som bor utenfor sine fødeland vokst fra seks millioner i 1960 til 175 millioner i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer