Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN mangler fortsatt oversikt over skadeomfanget og behovet for hjelp på Filippinene

- Det er områder vi ennå ikke har kommet til.

UVITENDE: Etter naturkatastrofen på Filippinene har en strøm av FN-organer og nødhjelpsorganisasjoner kommet til for å hjelpe. Ingen har likevel ennå oversikt over skadeomfanget av ulykken og koordinering av bistanden er derfor vanskelig. FOTO: AARON FAVILA
UVITENDE: Etter naturkatastrofen på Filippinene har en strøm av FN-organer og nødhjelpsorganisasjoner kommet til for å hjelpe. Ingen har likevel ennå oversikt over skadeomfanget av ulykken og koordinering av bistanden er derfor vanskelig. FOTO: AARON FAVILA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fortsatt områder og øyer vi ennå ikke har kommet til og fått vurdert situasjonen. Vi har veldig mye ufullstendig informasjon, men vi kan ikke sitte og vente. Vi har god nok oversikt til å komme med en appell, sier Jens Laerke, talsmann for FNs samordningsorgan for nødhjelp (OCHA), i Genève.

Etter naturkatastrofer som tyfonen Haiyan er det en strøm av FN-organer og nødhjelpsorganisasjoner som strømmer til for å hjelpe. Koordinering av hjelpen er derfor en svært viktig oppgave, og det er dette OCHA har ansvaret for sammen med lokale myndigheter.
Flyplass ødelagt
- Allerede lørdag hadde vi et team med kriseeksperter på bakken i Tacloban for å vurdere situasjon og etablere to baser, en på flyplassen og en inne i byen, forteller Laerke til NTB.

Ifølge talsmannen er den akutte hjelpen nå tilgjengelig, men utfordringene med å få hjelpen fram til tyfonofrene er enorm.

- I Tacloban for eksempel, er det fortsatt kun mulig å bruke flyplassen for militære fly som kan lande vertikalt.

- Veiene må ryddes for å få hjelpen fram og mange steder må det brukes båt. Vi ser på alle muligheter, legger han til.

Sosiale medier
FN ba i går det internasjonale giversamfunnet om 300 millioner dollar for å kunne hjelpe Filippinene i gjenoppbyggingsfasen etter tyfonen. 11,3 millioner mennesker er på en eller annen måte rammet, ifølge FN. Rundt 670.000 har måttet flykte fra sine hjem. Og svært mange av dem har ikke noe hjem å vende tilbake til.

Det er usikkert når OCHA og filippinske myndigheter har et fullstendig bilde av skadeomfanget, ifølge Laerke. OCHA jobber intenst med å få bedre oversikt. I arbeidet bruker de blant annet satellittbilder og de følger med på sosiale medier for å se hva rammede skriver om hvilken situasjon de er i.

Filippinenes president sa tirsdag at antallet omkomne trolig er nærmere 2.000 til 2.500, enn 10.000.

(NTB)