FN-mann tilstår korrupsjon

Alexander Yakovlev innrømmer å ha tatt i mot 6 millioner kroner i bestikkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) FNs generalsekretær Kofi Annan tok mandag ifra tjenestemannens diplomatiske immunitet. Yakovlev er nå tiltalt for punkter som korrupsjon og pengesvindel og risikerer opptil 20 års fengsel for hvert tiltaltepunkt, skriver Associated Press.

Tok i mot penger

Bare noen timer etter at russeren mistet sin diplomatiske immunitet, innrømte han å ha tatt i mot bestikkelser og ha svindlet med penger.

FN-tjenestemannen beskyldes også for å ha tatt i mot 6 millioner kroner i sammenheng med olje for mat-programmet i Irak.

Underslag og pengesvindel

Paul Volcker, leder av den uavhengige granskningskommisjonen av Olje for mat-programmet, har tidligere uttalt at Yakovlev ba om å få en pengesum fra et fransk firma som uten hell søkte om en Olje for mat-kontrakt. 

Granskningskommisjonen fant deretter ikke noe bevis for at firmaet betalte det forespurte beløpet, men mer enn 1,3 millioner dollar ble plassert på en bankkonto på middelhavsøya Antigua i Yakovlevs navn, skriver CNN.

Mer enn 950 000 dollar på denne kontoen var fra ulike firmaer eller personer, men det var ingen sammenheng mellom disse betalingene og Olje for mat-programmet. 

Granskningskommisjonen beskylder også Yakovlev for å ha samlet inn nærmere én million dollar i returprovisjon utenfor Olje for mat-kontraktene, melder Associated Press.  

Yakovlev trakk seg for øvrig fra FN i juni 2005 da han mottok beskyldninger fra ulike hold om at han hadde hjulpet sønnen sin med å få jobb i et FN-relatert selskap.

FJERNET IMMUNITETEN FNs generalsekretær Kofi Annan fjernet mandag FN-tjenestemannen Alexander Yakovlevs immunitet. Mannen er tiltalt for korrupsjon og pengesvindel. Han skal også ha tatt i mot bestikkelser.