FN med dramatisk bønn om Syria-hjelp

I den største appellen til verdenssamfunnet noen gang, ber FN-organisasjoner om rundt 22 milliarder kroner til nødhjelp i Syria og nabolandene.

KRIGSOFRE: Syriske flyktninger utenfor leiren Zaatari nær byen Mafraq i Jordan, nær grensa til Syria. Nær sju millioner mennesker er rakket av krigen. Foto: REUTERS / Muhammad Hamed
KRIGSOFRE: Syriske flyktninger utenfor leiren Zaatari nær byen Mafraq i Jordan, nær grensa til Syria. Nær sju millioner mennesker er rakket av krigen. Foto: REUTERS / Muhammad HamedVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snakk om en minst tre år lang innsats både inne i Syria og i nabolandene Libanon, Jordan, Irak og Tyrkia, ifølge ei pressemelding fra FNs barnefond UNICEF Norge.

Situasjonen inne i Syria har raskt forverret seg siden den forrige planen for humanitær hjelp ble utarbeidet i desember 2012, ifølge FN.

Nær 7 millioner mennesker er rammet av krigen. Over 3,1 millioner av disse er barn. Nærmere 700 000 barn er registrerte flyktninger, men tallet er over 800 000 hvis man regner med de som ennå ikke er registrert, skriver UNICEF Norge.

65 prosent av dem som rammes er i byene Homs, Aleppo og forsteder til Damaskus. Grunnleggende sosiale tjenester bryter sammen, med stadig mer ødeleggelse av skoler, sykehus og helsesentre. Utdanning og helsetjenester blir sterkt berørt.

- Vann og sanitær er nå en av UNICEFs aller viktigste prioriteringer i Syria, sier Bernt Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

- Vi trapper opp innsatsen og har fortsatt en enorm jobb å gjøre for å unngå spredning av vannbårne sykdommer. Situasjonen blir verre og verre nå som været er varmere. Barna er de aller mest sårbare, og dette er en appell som handler om å redde barns liv, understreker han.
 
(NTB)