NYTT STØT FRA FN: I et intervju med AP går FN hardt ut mot Nord-Korea og leder Kim Jong-un. Responsen er neppe langt unna ... Foto: AFP / NTB Scanpix
NYTT STØT FRA FN: I et intervju med AP går FN hardt ut mot Nord-Korea og leder Kim Jong-un. Responsen er neppe langt unna ... Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

FN med oppsiktsvekkende uttalelse: Kim-familien må fjernes

Kaller familien en kult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN har i lang tid jobbet med å innhente informasjon om menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea, og har gjort lange intervjuer med avhoppere og folk som har kommet seg bort fra arbeidsleirene.

Alarmen har gått hos de forente nasjonene, og nordkoreanske ledere - med leder Kim Jong-un i spissen - har samtidig rettet hardt skyts tilbake mot beskyldningene.

Den siste uttalelsen fra FN vil neppe gjøre situasjonen mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet mindre anspent.

- En kult - Det viktigste er å få disse 80 000 til 100 000 fangene i arbeidsleirene løslatt umiddelbart, sier FNs hovedansvarlige for menneskerettigheter i Nord-Korea, Marzuki Darusman, til Associated Press.

- Men dette kan bare skje om kult-lederskapet blir fullstendig oppløst. Og den eneste måten å få til det på, er om Kim-familien blir effektivt avsatt, fjernet fra makten, og et nytt lederskap kommer på plass, sier Darusman.

Han legger til at tidligere forsøk på å overtale nordkoreanerne bare har vært retoriske øvelser.

En FN-rapport på 372 sider mener å avslørende omfattende bruk av tortur, henrettelser og politiske fengselsleire.

Ikke overraskende tilbakeviser Nord-Korea de fleste bokstavene i rapporten. I forrige uke ble rapporten slaktet på statlig TV, hvor de sa at «de som kokte sammen denne 'rapporten' var korrupte, politiske svindlere og avskyelige svin».

Atomanlegg De siste månedene har det handlet mest om hacking og Sony-filmen «The Interview», men seinest i forrige uke kom atomtrusselen igjen på agendaen.

Landet kan være i ferd med å starte opp en atomreaktor som kan produsere plutonium til atomvåpen etter nesten fem måneder med inaktivitet ved anlegget.

Det konkluderer sikkerhets-tenketanken 38 North, tilknyttet amerikanske Johns Hopkins University, etter å ha studert ferske satellittbilder av det som omtales som Yongbyon-reaktoren.

I fjor advarte den øverste sjefen for amerikansk etterretning, James Clapper, at Nord-Korea er i ferd med å utvide sine anlegg for produksjon av atomvåpen.

Regimet i Pyongyang varslet i 2013 at de ville ruste opp sine eksisterende atomanlegg, blant dem Yongbyon-anlegget.