FN mener kremmeren fra Kongsberg selger til skrekkregimet i Eritrea. Likevel tvinges Forsvaret til å selge ham norsk militært utstyr

Fortsetter handelen etter varsel om brudd på FNs våpenembargo mot Eritrea.

TIL ERITREA: En av Forsvarets tidligere Scania-lastebiler sammen med IVECO-lastebiler fra det danske forsvaret på havna i Jebel Ali. Bildet ble tatt av FNs granskere høsten 2012 da de overvåket en av forsendelsene til Eritrea. Roger Jensen har kjøpt minst 66 lastebiler fra det norske Forsvaret siden 2008. Bilene på bildet ble malt gule før eksporten for å gi dem en mindre militær karakter slik at ingen skulle reagere. Foto: FN
TIL ERITREA: En av Forsvarets tidligere Scania-lastebiler sammen med IVECO-lastebiler fra det danske forsvaret på havna i Jebel Ali. Bildet ble tatt av FNs granskere høsten 2012 da de overvåket en av forsendelsene til Eritrea. Roger Jensen har kjøpt minst 66 lastebiler fra det norske Forsvaret siden 2008. Bilene på bildet ble malt gule før eksporten for å gi dem en mindre militær karakter slik at ingen skulle reagere. Foto: FN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I årevis har Kongsberg-firmaet AS Roger Jensen Trading co. Ltd vært en stor oppkjøper av overskuddsmateriell fra Forsvaret. På auksjoner og overskuddssalg i blant annet Norge og Danmark har Roger Jensen handlet en mengde utrangerte kjøretøy, maskindeler, generatorer og annet utstyr.

Men i 2013 kom FNs sikkerhetsråd med en rapport som skapte sjokkbølger innad i Forsvaret. FNs sanksjonskomite for Somalia og Eritrea kunne avsløre at Roger Jensen og en norsk-eritreisk forretningspartner drev storstilt eksport av militære overskuddskjøretøy til hæren i Eritrea, noe Sikkerhetsrådet mener er et klart brudd på FNs våpenembargo mot militærregimet.

Eritrea omtales som Afrikas Nord-Korea, med omfattende brudd på menneskerettighetene der opposisjonelle fengsles og tortureres, og det ikke finnes frie medier. Det nordøstafrikanske landet er en av verdens største leverandører av flyktninger. Hæren står bak flere angrepskriger mot sine naboer de siste tiårene, men trenger sårt utstyr, spesielt kjøretøy og reservedeler, etter flere år under streng våpenembargo.

Høsten 2013 ble Roger Jensen anmeldt av UD, og satt under etterforskning av PST. Forsvaret stanset alt salg til selskapet og stengte dem ute fra alle overskuddsauksjoner. Men Jensen klaget til Forsvarsdepartementet og vant fram.

I mars 2014 påla departementet Forsvaret å oppheve salgsforbudet mot Roger Jensen. Det til tross for at selskapet fremdeles er under etterforskning, der Forsvaret, Tollvesenet, PST og UD skal ha avdekket flere mulige forsendelser til Eritrea som bryter de strenge sanksjonene mot skrekkregimet.

Overvåket handelen FNs mistanke mot AS Roger Jensen Trading co. Ltd  ble vekket i mai 2012. Det begynte med en epost fra Roger Jensen til Utenriksdepartementets eksportkontroll. Han ville eksportere et parti med overskuddskjøretøyer direkte til Eritrea, men fikk blankt nei fra UD.

I korrespondansen med UD uttrykker Jensen misnøye med at han ikke får lov til å eksportere lastebiler til Eritrea. UD mener på sin side at det er stor fare for at kjøretøyene vil havne hos militære myndigheter i det knallharde diktaturet.

Jensen insisterer på at kjøretøyene han ønsket å sende til Eritrea er strippet for all panser og annet militært utstyr. UD svarer at eksport til Eritrea er uaktuelt og at de har hørt fra tollvesenet at Jensen nå vurderer å selge lastebilene til Saudi-Arabia i stedet.

BRUKTHANDEL: Roger Jensen driver AS Roger Jensen Trading Co Ltd på Kongsberg. Han kjøper utrangert materiell fra Forsvaret og selger det over hele verden. Svært mye går til midt-østen. Foto: Øistein Norum Monsen
BRUKTHANDEL: Roger Jensen driver AS Roger Jensen Trading Co Ltd på Kongsberg. Han kjøper utrangert materiell fra Forsvaret og selger det over hele verden. Svært mye går til midt-østen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Jensen får klar beskjed om at han ikke kan omgå eksportregelverket ved å selge bilene via et tredjeland.

Men det er dette FN mener det er bevis for at han gjør. Senere samme dag skriver Jensen til sin norsk-eritreiske samarbeidspartner Tekeste Tesfamichael i Bærum-selskapet Brukt Nytt Maskineri Eksport: «Vår eneste sjanse til å få sendt bilene er at vi får en bekreftelse fra kjøperen (Baaboud Trading) på at endelig mottaker er i Emiratene....håper du kan skaffe en slik erklæring så fort som mulig.»

Seinere på dagen følger Jensen opp:«Brevet må være med brevhode, signatur og stempel og det må stå: Vi bekrefter herved at vi er sluttbruker av kjøretøyene og fraktdestinasjonen er Jebel Ali (Dubai) i Emiratene»Baaboud Trading er i følge sanksjonskomiteen et saudiarabisk selskap som norsk-eritreeren bruker for å frakte tunge maskiner til Eritrea.

- Vanvittig -  Ikke kall ham min partner er du snill. Han er en vanlig mann som kjøper. Kall ham kunde, sier Roger Jensen om den norsk-eritreiske Rykkin-mannen som han har handlet overskuddsmateriell med i mange år. Vi treffer Jensen på hans store industriområde like utenfor Kongsberg sentrum.

- Men FN omtaler dere som partnere?

- Da må de få orden på dette i FN.  Han har business her og han har business i Eritrea. Vi solgte det til hans firma i Eritrea og så solgte vi noe til hans firma her i Norge, sier Jensen.

Han bare rister på hodet av alle problemene FNs sanksjonskomité har skaffet ham.

PÅ VEI: Her lastes lastebilene om bord på «MV Shaker 1» i Dubai. Dagen etter seilte båten mot Massawa i Eritrea. Foto: FN
PÅ VEI: Her lastes lastebilene om bord på «MV Shaker 1» i Dubai. Dagen etter seilte båten mot Massawa i Eritrea. Foto: FN Vis mer

- Det er helt vanvittig. Du trenger ikke noen eksporttillatelse til Dubai. Til Dubai kan du sende hva du vil.

Han serverer kaffe inne på kontorfløyen av en stor lagerbygning. Utenfor står det hjullastere, gravemaskiner og flere militære lastebiler han har kjøpt av Forsvaret.  Veggene er dekket av bilder av Jensen tatt i alle verdenshjørner.

- Jeg kan selge til hvem som helst. Det er ikke noe problem å selge en hjullaster eller ei kran til Eritrea.

- Lastebiler da?

- Ja det er også greit så lenge de ikke er grønne. De er livredde for grønne ting.

Han snakker om eksportkontrollen som skal passe på hvem vi selger militært utstyr og annet utstyr som kan brukes i krig og konflikt til.

Malte dem gule En sommerdag i 2012 på Drammen havn sto 17 Iveco lastebiler, fem Scania P92 og P93 lastebiler og tre Mercedes G-240 Geländewagen feltvogner. Alle var nymalt i gult for å dekke over de millitære kamuflasjefargene. Ivecoene og Mercedesene hadde Jensen kjøpt fra det danske forsvaret. Scaniaene kom fra det norske.

DRAMMEN: Dette bildet, tatt i Dubai, dokumenterer at lastebilene kom fra Drammen, via Bremerhaven i Tyskland. Foto: FN
DRAMMEN: Dette bildet, tatt i Dubai, dokumenterer at lastebilene kom fra Drammen, via Bremerhaven i Tyskland. Foto: FN Vis mer

I vinduene var det klistret fraktdokumenter der Jebel Ali, havna i Dubai, var oppført som destinasjon. Men det var ikke hele sannheten.

25. september 2012 står representanter for FNs sanksjonskomité i Dubai og ser på at lasteskipet «Morning Linda» legger til kai med de gulmalte bilene om bord. Da de fotograferer at bilene blir losset har selskapet Golden Mark General Trading LLC allerede levert et dokument til havnemyndighetene der de påtar seg å være mottaker av kjøretøyene. «Golden Mark er et selskap som driver butikk på vegne av Eritreas regjeringsparti PFDJ», skriver sanksjonskomiteen.

En snau måned senere instruerer norsk-eritreeren Tesfamicael at tolv av lastebilene skal heises om bord i lastebåten «MV Shaker 1», og sanksjonskomiteen overvåker båtens ferd til den eritreiske havnebyen Massawa.

Det er neppe første gang Tesfamichael sender biler til hjemlandet. Sanksjonskomiteen sitter på et lydopptak der norsk-eritreeren oppgir at han er agent for myndighetene i Eritrea og at han allerede da hadde sendt en rekke lastebiler til sine oppdragsgiver.  

Mottakeren er oberst Wedlu Gheresus i den eritreiske hæren. Han går under kallenavnet «Barya» og er i følge en tidligere FN-rapport nært assosiert med president Isaias Afwerki, og en av regimets mektigste. Han skal også ha forbindelser til to kommandanter i den islamistiske terrorbevegelsen Al-Shabaab, som har gjort Somalia til et krigsinferno.

- Kald krig Førsteamanuensis Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås omtaler Eritrea som et av Afrikas aller verste regimer.

- Eritrea er definitivt Afrikas Nord-Korea. Og president Isaias Afwerkis etterretningsvesen er veldig effektivt, der det har gått sterke rykter om at det er aktivt også i Norge, sier Hansen.

FLERE FORSYNINGER: FN, Forsvaret, UD og PST har i følge Forsvaret indikasjoner på at Roger Jensen og norsk-eritreeren har sendt flere store laster til regimet i Eritrea. Foto: FN
FLERE FORSYNINGER: FN, Forsvaret, UD og PST har i følge Forsvaret indikasjoner på at Roger Jensen og norsk-eritreeren har sendt flere store laster til regimet i Eritrea. Foto: FN Vis mer

Han forklarer hvordan det brutale regimet bokstavlig talt har gått fra slag til slag siden de vant sin uavhengighet fra Etiopia tidlig på 90-tallet. Først var de i krig mot Jemen i 1996, så ble det utkjempet skyttergravskrig mot Etiopia i 1998 til 2000, før det brøt ut krig mot Djibouti i 2008.

- De har hatt store problemer med alle naboene sine, og har gjennomført flere angrepskriger, og det er fremdeles svært spent mellom Eritrea og Etiopia og Eritrea og Djibouti. De okkuperer fremdeles land fra Djibouti, og det pågår en kald krig på Afrikas Horn, sier han.

Han sier den eritreiske hæren er blitt en stor industri for regimet.

-  Den er kanskje ikke lenger et effektivt krigsvåpen, men derimot veldig effektivt for å skaffe generalene inntekter. Men situasjonen er svært trang på grunn av våpenembargoen, og transportmidler som fungerer er veldig viktig. En av svakhetene til Eritrea i krigen mot Etiopia i 1998 til 2000 var nettopp mangelen på transportmidler og at de ikke var mekanisert. Derfor er tilgangen på kjøretøy og fremfor alt reservedeler svært viktig for Eritrea, sier Hansen.

Tar ikke telefonen Maskinhandleren fra Kongsberg er ikke så opptatt av hva lastebilene han har solgt brukes til.

-Jeg aner ikke hva de bruker bilene til i Eritrea, men de kjører vel med dem får jeg håpe, sier Jensen.

Dagbladet har i flere dager forsøkt å få fatt i Tekeste Tesfamicael og via et familiemedlem hadde vi en telefonavtale tirsdag denne uka. Men den norsk-eritreiske mannen sluttet plutselig å ta telefonen.

Ble nektet å kjøpe Selv om UD hadde bistått sanksjonskomitéen, slo dokumentasjonen i FN-rapporten ned som en bombe i UD. Den ble straks oversendt til PST som et varsel om mulig brudd på eksportkontrolloven.

FELTVOGNER: I lasten FN overvåket var det også tre militære feltvogner av typen Mercedes-Benz Geländewagen som Roger Jensen hadde kjøpt fra det danske forsvaret. Foto: FN
FELTVOGNER: I lasten FN overvåket var det også tre militære feltvogner av typen Mercedes-Benz Geländewagen som Roger Jensen hadde kjøpt fra det danske forsvaret. Foto: FN Vis mer

- Dette er en alvorlig og omfattende sak som fremdeles er under etterforskning hos PST, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

UD varslet også Forsvarets logistikkorganisasjon, som i løpet de siste årene har solgt minst 66 tunge utrangerte millitærlastebiler til Jensen.
Forsvaret reagerte med å varsle Jensen om at han ikke lenger var ønsket som kunde på deres auksjoner.

- Plutselig ble vi stanset på auksjoner. Det tok vel 14 dager og så fikk jeg igjen den lisensen. Jeg hadde jo ikke gjort noe galt. Selge 20 år gamle sivile lastebiler. Det er ikke noe galt i det, sier Jensen.

Det var et brev fra Jensens advokat som fikk forsvarsdepartementet til å omgjøre vedtaket i mars 2014. I brevet, som Dagbladet har fått innsyn i, argumenterer Jensens advokat med at Forsvaret ikke har lovhjemmel til å utestenge Jensen og at Jensen uansett ikke er funnet skyldig i å ha gjort noe ulovlig.

- Eksportkontrollregelverket gir ikke hjemmel for Forsvaret til å utestenge aktører fra auksjon ved mistanke om brudd på eksportkontrolloven. Vedtaket om utestengelse ble derfor opphevet i mars 2014 etter at AS Roger Jensen klaget på utestengelsen som ble foretatt i august 2013. Det er departementet som er klageinstans, derfor kom saken til FD, skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en epost via sin kommunikasjonsavdeling til Dagbladet.

- Som kjent er det eksportør, i dette tilfellet AS Roger Jensen, som har ansvaret for å følge eksportkontrollregelverket. Forsvaret baserer sine kontrakter på vilkår som blant annet ivaretar at materiell som er solgt i Norge kan være gjenstand for lisensplikt ved utførsel og at kjøper har ansvaret for å søke UD om tillatelse ved en eventuell eksport. Salgskontraktene skal også inneholde bestemmelser om håndtering av mislighold og utvidet hevingsadgang. Dette gjør det enda tydeligere hva som er kjøpers ansvar, skriver hun.

RESTER IGJEN: Roger Jensen har i årevis vært en stor kunde på Forsvarets auksjoner. Siden 2008 har han, ifølge en gjennomgang Dagbladets har gjort, kjøpt minst 66 tunge firehjuls- og sekshjuls-drevene lastebiler fra Forsvaret. Disse fire Scania-delebilene er blant restene som står igjen på tomta like utenfor Kongsberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
RESTER IGJEN: Roger Jensen har i årevis vært en stor kunde på Forsvarets auksjoner. Siden 2008 har han, ifølge en gjennomgang Dagbladets har gjort, kjøpt minst 66 tunge firehjuls- og sekshjuls-drevene lastebiler fra Forsvaret. Disse fire Scania-delebilene er blant restene som står igjen på tomta like utenfor Kongsberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner til vekker det fortsatte salget undring innad hos PST, UD og Tollvesenet, og til dels sterke reaksjoner innad i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Det har stormet rundt FLO etter Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene».

Under kontrollhøringen i Stortinget om båtskandalen, som ble avholdt 30. april, kom det fram at det har vært opplevd som et voldsomt press fra Forsvarsdepartementet å få solgt overskuddsmateriell og tjene penger på det, fremfor å destruere.

- Det har vært en stor iver i Forsvarsdepartementet å få gjennomført salgene slik at man får kontanter i kassa, sa tidligere forsvarssjef, general Harald Sunde.

At departementet tvinger Forsvaret til å fortsette å selge militært utstyr til en eksportør de selv ønsker å nekte, og som FN mener har brutt FNs våpenembargo mot Eritrea, oppleves som frustrerende internt i FLO. Men de har ikke fått opplyse om dette offentlig fordi både klagen og vedtaket har vært unntatt offentlighet hos departementet.

PARTNER:  Roger Jensens forretningsforbindelse, norsk-eritreiske Tekeste Tesfamichael i Bærum-selskapet Brukt Nytt Maskineri Eksport, driver ifølge Brønnøysundregistrene sitt selskap utfra denne adressen i Bærum. Han besvarer ikke Dagbladets henvendelser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PARTNER: Roger Jensens forretningsforbindelse, norsk-eritreiske Tekeste Tesfamichael i Bærum-selskapet Brukt Nytt Maskineri Eksport, driver ifølge Brønnøysundregistrene sitt selskap utfra denne adressen i Bærum. Han besvarer ikke Dagbladets henvendelser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer