FN mener kremmeren fra Kongsberg selger til skrekkregimet i Eritrea. Likevel tvinges Forsvaret til å selge ham norsk militært utstyr

Fortsetter handelen etter varsel om brudd på FNs våpenembargo mot Eritrea.

TIL ERITREA: En av Forsvarets tidligere Scania-lastebiler sammen med IVECO-lastebiler fra det danske forsvaret på havna i Jebel Ali. Bildet ble tatt av FNs granskere høsten 2012 da de overvåket en av forsendelsene til Eritrea. Roger Jensen har kjøpt minst 66 lastebiler fra det norske Forsvaret siden 2008. Bilene på bildet ble malt gule før eksporten for å gi dem en mindre militær karakter slik at ingen skulle reagere. Foto: FN
TIL ERITREA: En av Forsvarets tidligere Scania-lastebiler sammen med IVECO-lastebiler fra det danske forsvaret på havna i Jebel Ali. Bildet ble tatt av FNs granskere høsten 2012 da de overvåket en av forsendelsene til Eritrea. Roger Jensen har kjøpt minst 66 lastebiler fra det norske Forsvaret siden 2008. Bilene på bildet ble malt gule før eksporten for å gi dem en mindre militær karakter slik at ingen skulle reagere. Foto: FN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I årevis har Kongsberg-firmaet AS Roger Jensen Trading co. Ltd vært en stor oppkjøper av overskuddsmateriell fra Forsvaret. På auksjoner og overskuddssalg i blant annet Norge og Danmark har Roger Jensen handlet en mengde utrangerte kjøretøy, maskindeler, generatorer og annet utstyr.

Men i 2013 kom FNs sikkerhetsråd med en rapport som skapte sjokkbølger innad i Forsvaret. FNs sanksjonskomite for Somalia og Eritrea kunne avsløre at Roger Jensen og en norsk-eritreisk forretningspartner drev storstilt eksport av militære overskuddskjøretøy til hæren i Eritrea, noe Sikkerhetsrådet mener er et klart brudd på FNs våpenembargo mot militærregimet.

Eritrea omtales som Afrikas Nord-Korea, med omfattende brudd på menneskerettighetene der opposisjonelle fengsles og tortureres, og det ikke finnes frie medier. Det nordøstafrikanske landet er en av verdens største leverandører av flyktninger. Hæren står bak flere angrepskriger mot sine naboer de siste tiårene, men trenger sårt utstyr, spesielt kjøretøy og reservedeler, etter flere år under streng våpenembargo.

Høsten 2013 ble Roger Jensen anmeldt av UD, og satt under etterforskning av PST. Forsvaret stanset alt salg til selskapet og stengte dem ute fra alle overskuddsauksjoner. Men Jensen klaget til Forsvarsdepartementet og vant fram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.